Jednoduché kremrole

Není nad klasické cukrářské dobroty. Lehce s nimi přežijete sychravé podzimní počasí. Stačí přidat voňavý čaj a budete jako v ráji.

 

Milujete kremrole? Pak si představte – ne jednu - ale plnou mísu těch domácích.

Z máslového těsta, jen mírně sladké, a svůdné, že se srdce směje.

Pokud jste je ještě nikdy nezkoušeli upéct, věřte, že je to jednodušší, než si myslíte.

A jak bývá naším dobrým zvykem, kromě předaných zkušeností vám doporučíme hodného pomocníka.

Rádýlko se 6 kolečky, které vám těsto rozkrájí na pravidelné proužky.

 

JAK NA TO

  • Rádýlko oceníte při přípravě cukroví i nejrůznějších slaných pochoutek z těsta.
  • Nástavce můžete libovolně přidávat a ubírat  podle potřeby.
  • Pokud necháte na ose pouze dvě kolečka a těsto protnete do pravého úhlu, pak vzniknou čtverce, které lze plnit. 
  • A díky přidanému nástavci vytvoříte dokonale symetrická kolečka.
  • Tyto nápady jsme si nechali na příště, a určitě vám je ještě předvedeme.
  •  
  • Tentokrát jsme dali přednost kremrolím. Proužky těsta navinete na kovové trubičky opravdu rychle a ušlehání sněhu je to nejjednodušší.
  • Vyzkoušejte to!
     



 

1. CO BUDETE POTŘEBOVAT
Vypracujte těsto podle receptu na konci článku a dobře ho vychlaďte .

Na osu rádýlka nasaďte kolečka tak, jak vám vyhovují (my jsme pracovali se čtyřmi).

Připravte si kovové trubičky, které je třeba napoprvé namazat máslem, aby upečené těsto šlo lehce sklepnout.

Těsto je křehké, ale jde to úplně samo. Abyste byli při práci rychlí, je třeba mít trubiček nejméně 20 ks.

 

2. BLESKOVÉ RÁDÝLKO
Kolečka poskládejte na osu tak, aby vytvořila pravidelné rozestupy.

Z vychlazeného těsta kousek odkrojte a zbytek nechte v chladničce, aby nezměklo (má hodně tuku).

Vyválejte placku asi 3 mm vysokou. Nemusí být velká, proužky, které budete potřebovat na kremrolky by měly mít asi 22 cm.

Pak jen rádýlko nechte proběhnout po těstě.

Pokud si chcete rozdělit celý plát, musíte se vždy trefit do posledního rozdělení.

Daleko jednodušší je tento pásek vyjmout, natočit hned na trubičku a rádýlkem pokračovat na volném kraji těsta.


 

3. NATOČENÍ PÁSKŮ
Jednotlivé proužky naviňte na máslem namazané kovové trubičky.

Takto krátké proužky vystačí tak na tři otočky.

Pokud chcete klasické velké trubičky, měli byste mít otočky čtyři, takže si délku pásků prodlužte.

Těsto navíjejte od užšího konce trubičky, protože ho zde navrstvíte dvakrát na sebe (viz obr. vpravo dole),  aby vznikl pěkný rovný kraj.

Pracujte rychle, aby se těsto nezahřívalo.

Trubičky klaďte na plech vyložený pečicím papírem a každou trubičku kolem dokola natřete rozšlehaným vajíčkem. 

*

4. PLNĚNÍ SNĚHEM
Podle receptu našlehejte sníh s cukrem; pracujte nad horkou vodní lázní, až je sníh dokonale tuhý.

Použijete-li ruční šlehač, je to chvilička. Sněhem naplňte cukrářský sáček s širokou, rovně řezanou hubicí (případně s hubicí s ostrými špičkami) a každou trubičku naplňte.

Sníh nechte proběhnout kremrolkou až na druhou stranu.

Kremrolky srovnejte na tác a nechte je v chladu mírně odležet.

Sníh mezitím dokonale ztuhne a přestane lepit.

Před podáváním kremrolky lehce poprašte cukrem s vanilkou.

Dobrou chuť!


MÁSLOVÉ KREMROLKY

Příprava: 15 minut + chlazení * Namotání a pečení: 1 hodina
Zhotovíte: cca 35-38 ks

Těsto

  • 420 g hladké mouky
  • 250 g změklého másla (případně Hery)
  • 200 ml smetany na šlehání
  • špetka soli
  • 1 plná lžíce octa

Sníh

  • 3 bílky z velkých vajec
  • 180 g cukru krupice
  • pár kapek citronové šťávy
  • Prošlehané vajíčko na potření
  • Moučkový cukr s vanilkou na pocukrování


Suroviny na těsto dejte do robotu a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte rozležet v chladničce, nejlépe do druhého dne.

Těsto rozválejte na 3 mm plát a rádýlkem vytvořte proužky dlouhé 22 cm.

Natočte je na máslem namazané trubičky a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Povrch těsta potřete prošlehaným vajíčkem. Nepřetahujte ho na trubičku, kremrolky by se hůře sundavaly.
 
Plech dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15-20 minut. Ještě teplé kremrolky jemným sklepnutím uvolněte z trubiček a nechte vychladnout.

Mezitím nad párou vyšlehejte elektrickým šlehačem bílky se solí.

Když sníh začne tuhnout, po troškách zašlehejte cukr. Sníh musí být hladký, lesklý a dokonale pevný.

Naplňte cukrářský sáček a hubici vložte do kremrolky. Naplňte ji, až se sníh objeví ve druhém otvoru. 
 

Hotové kremrolky lehce pocukrujte a podávejte. Nejlepší jsou, když se trošku odleží, nenechte je však zvlhnout, stále musí být křehké.

TIP: Pokud nebudete kremrolky podávat hned, uschovejte je nenaplněné do krabice a dejte do chladničky. Můžete je naplnit za 2-3 dny.

 

Kromě rádýlka, které vám usnadní krájení stejnoměrných proužků, budete potřebovat ještě trubičky na kremrole. A hodit se vám bude také ruční mixér, cukrářský sáček a samozřejmě také otočný tác, na kterém vaše veledílo skvěle vynikne. 

 

  

 

Máme pro vás i další skvělé tipy, které v domácnosti oceníte!

Jestli se vám náš nápad líbil, nenechte si ho pro sebe. 

 

A aby vám žádné další neunikly, zaregistrujte se nebo se staňte naším fanouškem na facebooku.

Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup