Káva pod pokličku
Je to tak, že oběd bez sladké tečky není úplný; a stejné je to s dobrou kávou. Nejlépe ji vychutnáte s něčím malým k zakousnutí. Třeba s máslovou sušenkou s příchutí mandlí, která se nad horkou kávou nádherně rozvoní.
Chcete si pořídit nové hrnečky na kávu? Není nic jednoduššího, než si vybrat u nás.
Například tyto hrnečky s kávovým dekorem jsou naprosto perfektní pro prima nápad – servírování kávy komplet i se sušenkou. Pobavíte všechny hosty a slibujeme, že sklidíte zasloužený obdiv.
JAK NA TO
- Aby pokličky na hrnečkách pěkně držely, je zapotřebí, aby hrnky měly mírně kónický tvar a sušenka nepropadla dovnitř.
- Sušenky tedy musí mít stejný průměr, jako hrneček. Můžete je jakkoliv ozdobit. Postačí, když z plochy těsta vykrojíte drobný motiv – srdce, hvězdičku, květ apod.
- Otvor později poslouží pro provléknutí lžičky a také odvede přebytek horké páry.
- My jsme dekorování ještě trošku vylepšili a použili jsme originální cukrářské razítko.
1. CO BUDETE POTŘEBOVAT
K důležitým ingrediencím (kromě běžných surovin na těsto - viz recept na konci článku), patří mandlová mouka, která dá sušenkám lahodnou chuť. Jedná se o jemně mleté blanšírované mandle.
A chcete-li mít domácí sušenky s podobným reliéfem jako máme my, pak si pořiďte silikonové cukrářské razítko. Na výběr je spousta motivů, od zvířátek, přes nápisy a florální vzory.
2. MAXI SUŠENKY
Naše hrnečky mají průměr 9 cm, takže sušenková porce není zanedbatelná.
Úměrně velikosti musíte rovněž přidat na tloušťce vyváleného těsta.
Počítejte s tím, že razítko se ponoří jen asi do poloviny těsta a zbytek musí být pevný a vhodný k manipulaci.
Aby byla sušenka velká přesně jako hrnek, použijte ho přímo k vykrajování.
Otvor v sušence vykrojte raději až po přenesení těsta na plech, aby se sušenka nedeformovala.
3. RAZÍTKO
Razítka jsou k dostání plastová, silikonová, i kovová. Kov vytváří nejčistší linie, ale se silikonem se také dobře pracuje.
Jen je třeba razítko otisknout do mouky, přebytek sklepnout a teprve pak lehce a stejnoměrně vtlačit do těsta.
Raznici lze snadno umýt a opět navléknout na dřevěnou násadu. Je to rychlá a jednoduchá zábava, s kterou vám pomohou i děti.
KŘEHKÉ MANDLOVÉ SUŠENKY
Příprava: 20 minut + chlazení * Pečení: 1 hodina
- 130 g hladké mouky
- 80 g mandlové mouky
- 150 g změklého másla
- 70 g moučkového cukru
- vanilkový cukr
- 2 žloutky
- citronová kůra
- 1 lžička kypřicího prášku
Suroviny dejte na vál, rychle spojte a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 2 hodiny rozležet v chladničce.
Těsto rozválejte na 6 mm plát a hrnečkem vykrájejte kolečka.
Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a na střed vytlačte razítkem reliéf.
Z poloviny sušenek (nebo ze všech) vykrájejte srdíčka pomocí malé formičky.
Dejte péct do horkovzdušné trouby vyhřáté na 160 °C, až sušenky zezlátnou.
Máme pro vás i další skvělé tipy, které v domácnosti oceníte!
Jestli se vám náš nápad líbil, nenechte si ho pro sebe.
A aby vám žádné další neunikly, zaregistrujte se nebo se staňte naším fanouškem na facebooku.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.