3 recepty na domácí zmrzlinu

Letošní léto provázejí veliká vedra a teplotní rekordy se šplhají k závratným číslům. Vítané osvěžení přináší vše, co je chlazené. Všem milovníkům zmrzliny nabízíme lahodný dezert, který nestojí mnoho času, a dokonce nemusí být příliš kalorický. 

Záleží jen na vaší chuti, jak se vypořádáte s potřebou sladit, a zda dáte přednost ovocným dřením, jogurtu, nebo tučnějšímu smetanovému základu. V každém případě si přípravu zmrzliny vyzkoušejte a k jejímu zamražení si pořiďte sadu plastových krabiček. Malým dětem uděláte radost barevnými nanuky. Na ně potřebujete plnicí formičky, které mají specifický tvar a držátko místo dřívka. Vyberte si z naší nabídky plastových a silikonových tvořítek na zmrzlinu.

JAK NA TO
Zmrzlinu vyrobíte nejenom z čerstvého ovoce, ale i z mraženého. Na ovocné dřeně je ideální zralé a sladké čerstvé ovoce, k našlehání  smetanového základu jsou zase lepší menší kousky mraženého ovoce. Je skvělé, že si můžete namíchat přesně ty chutě, které milujete. A hlavně – víte, co jíte. Hotové nanuky můžete ještě máčet v tmavé a bílé čokoládě, polévat je karamelem, rozšlehanými malinami, sypat kokosem nebo oříšky. Udělejte si chvilku na soukromý tropický ráj a užijte si ho!  

1. STAČÍ 20 MINUT
Namíchali jsme tři druhy zmrzlin. Receptury jsou jednoduché a nemusíte se bát upravit si je po svém. Na kombinaci ovoce, smetany a ovocných šťáv nemůžete nic pokazit. Do našlehaných zmrzlin lze přimíchat kousky ovoce, čokoládové vločky, kokos, prostě to, co se k sobě hodí a co máte rádi. My jsme vyzkoušeli broskvovou dřeň s čistě ovocnou chutí, smetanový ostružinový krém a fresh jogurtovou zmrzlinu s melounem. Která je lepší? To zjistíte, až si je vyrobíte.
 

2. FORMA NA NANUKY
K namíchání různých příchutí vám pomohou formičky na nanuky. Při jejich plnění si totiž můžete skvěle vymýšlet. Jednotlivé zmrzliny kombinujte třeba půl napůl, takže si do jednoho nanuku namícháte dvě chutě najednou. Protože jsme pracovali ve velkém horku, formičky jsme si napřed vychladili v mrazáku. Zmrzlině to udělá dobře, zvláště, chcete-li se pustit do barevných kombinací. Formičky naplňte asi 2 mm pod okraj (obsah mrazením mírně nabude), zavíčkujte a dejte mrazit.
 

3. DĚTEM PRO RADOST
Zmrzlinu nechejte mrazit asi 5-6 hodin. Před servírováním obraťte formičky špičkami vzhůru a počkejte, až obsah trošku povolí. Můžete je také opláchnout teplou vodou nebo každý nanuk ohřát rukou. Pak jdou z formy lépe vyklepnout. Kromě zmrzliny můžete mrazit i samotné ovocné šťávy. Formičky dobře těsní, takže se s nimi dobře manipuluje. Zamrazte je držátkem vzhůru.
DOMÁCÍ ZMRZLINY

BROSKVOVÁ ZMRZLINA S OSTRUŽINAMI

Příprava: 20 minut + 6 hodin mrazení 

  • 350 g zralých broskví nebo nektarinek (5 ks)
  • 1 hrnek broskvového džusu
  • hrst čerstvých nebo mražených ostružin
  • vanilkový cukr + 1 lžíce třtinového cukru – záleží na vaší chuti a na sladkosti ovoce

Broskve oloupejte a nakrájejte na kousky. Rozmixujte je v mixéru s oběma cukry a pomalu přilijte broskvový džus. Výsledná hmota by měla být hladká. 
Formičky naplňte po lžičkách ovocnou dření a proložte ji ostružinami. Nanuky zavíčkujte a dejte mrazit.

TIP: Dobře zmrazené nanuky vyklepněte, rychle polijte pramínkem rozpuštěné čokolády a opět dejte na chvilku do mrazáku.
 

OSTRUŽINOVÁ ZMRZLINA

Příprava: 15 minut + 6 hodin mrazení

  •  250 g mrazených ostružin (lze namíchat s kompotovanou aronií)
  • šťáva z 1 limety
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 80 g moučkového cukru

Do mixéru vložte mrazené ovoce (případně i s kompotovaným) a rozmixujte je. Ovoce přeceďte přes jemné sítko, vložte zpět do mixéru, přidejte šťávu z poloviny limety, smetanu a cukr a zhruba 4 minuty mixujte, až vznikne hladká a nadýchaná hmota. 

TIP: Zmrzlina bude ještě lahodnější, pokud k ostružinám přimícháte proslazenou zavařenou aronii (temnoplodec, lidově černý jeřáb). 

JOGURTOVÁ ZMRZLINA S CUKROVÝM MELOUNEM

Příprava: 20 minut + 6 hodin mrazení

  • 200 g dužniny žlutého cukrového melounu
  • nastrouhaná kůra z 1 limety
  • 3 lžíce medu (nebo 1 vanilkový cukr + lžíce třtinového cukru)
  • 200 g smetanového řeckého jogurtu

Kousky melounu, nastrouhanou kůru a med rozmixujte. Potom vmíchejte ručně (pouze metličkou) jogurt. Naplňte formičky a dejte mrazit.

TIP: Formičky naplňte jen do poloviny a zbytek doplňte rozmixovaným kiwi. Jogurt lze nahradit tvarohem nebo zakysanou smetanou.

POZN. K RECEPTŮM:
Hrnek = 250 ml
Kůra z limety  pouze z chemicky neošetřeného plodu.

A tady jsou naše tipy na formičky: 

Tvořítka ANIMALS
Tvořítka ZAJÍC
Tvořítka

Nenechte si utéct další naše tipy, které pro vás pravidelně připravujeme a zaregistrujte se. 

 

Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup