4 tipy na dárkové likéry
Podávání sladkých likérů patří ke společenským událostem. Nezřídka likéry chystáme na různé rodinné oslavy a jsou i vítanými dárky.
Sladké likéry obsahují nejbarevnější škálu surovin. Voní po bylinkách a koření, chutnají po ovoci, medu, mandlích, kokosu, mohou být krásně krémové díky smetaně, rumové i plné ostrých destilátů. Ceny mnohých alkoholických likérů se šplhají do závratných výšin, a tak je lidé od nepaměti napodobují v domácích podmínkách. Mnohdy to nedopadne špatně, a hned je tu vítaný dárek pro někoho, kdo má sladké rád.
SKOŘICOVÝ LIKÉR
Skořicový likér s pomerančovou kůrou potřebuje jako základ cukrkandl, tedy kandysový cukr. Tvoří ho cukr a voda, a vyrábí se v krystalizačních nádobách, v nichž se odpařuje vysoce koncentrovaný cukrový roztok. Bílý kandys vzniká z bílého rafinovaného cukru a hnědý kandys je jeho karamelizovanou formou. Právě ten budete potřebovat pro přípravu aromatického rumového likéru, který je výtečný do míchaných drinků, k pečení sladkého pečiva a všude tam, kde potřebujete luxusní francouzský likér Cointreau.
POMERANČOVÝ LIKÉR
Arancello, zářivý pomerančový likér je obdobou Limoncella, ale místo citronové kůry naložíte pomerančovou, a navíc přidáte koření, takže výsledek bude sladký a výrazně kořeněný. Pomerančový likér naložíte během chvilky, ale na výsledek si ještě počkáte. Počítejte s tím, že musí alespoň tři týdny zrát, a teprve pak si užijete jeho silnou aromatickou chuť, kterou využijete také při přípravě cukrovinek a zmrzlinových pohárů. Pro nakládání likéru jsou nejlepší skleněné láhve z tmavého skla.
CITRONOVÝ LIKÉR
Limoncello, citronový likér s hořkosladkou chutí vonící po těchto žlutých plodech, je tak vynikající, že se k jeho výrobě zaručeně vrátíte. Jako při každé činnosti v kuchyni, i zde záleží na surovinách. S výběrem citronů si dejte záležet, aby byly vyzrálé, co nejčerstvější a v bio kvalitě. Vynikajícímu nápoji předají všechnu svou zářivou barvu a vůni.
BEZINKOVÝ LIKÉR
Výroba likérů počala před staletími a byl to jen krůček od bylinkářské medicíny využívající znalosti o rostlinách k tišení řady neduhů. O bezince bylo známo, že potlačuje příznaky nachlazení i záněty nosních a čelních dutin. Šťáva z bobulí obsahuje spoustu vitaminu C a A a nechává se kvasit na bezové víno. Je lahodné a používá se při zánětech, migréně a na průdušky. Šťáva se připravuje pro diabetiky bez cukru, a k uchování je třeba láhve sterilovat asi 20 minut při teplotě 75 °C. Asi nejznámější je však bezinkový likér, do něhož přidáváme vanilku, mandarinkovou šťávu, skořici a kávu.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.