4x mandle pro duševní i fyzickou pohodu
Mandle jsou jedním z nejcennějších zdrojů látek chránících naše srdce, cévy a mozek. Naučte se je jíst pravidelně. Mandle jsou především chutné, a tak je konzumujeme s radostí. Jsou sladké, báječně nakypří těsta cukrárenských dobrot, chutnají na pohárech, v medu i čokoládě, ale často je přidáváme i k slaným pokrmům, například k rýži, omáčkám, kari a do skvělých nádivek. Obsahují zdravé mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny, hořčík a vitamín E. Mandle snižují hladinu krevního cukru, napomáhají snížení krevního tlaku i cholesterolu. Protože pokrmy obohacené mandlemi přinášejí dlouhodobý pocit nasycení, směle si je zařaďte do jídelníčku i při hubnutí, ovšem za předpokladu, že těmito kaloriemi nahradíte podíl sacharidů.
ZDRAVÉ SNÍDANĚ A SVAČINY
Granola je v podstatě müsli, ale zapečené v troubě. Ve výsledku je křupavější, mírně se v ní zdůrazní zkaramelizované cukry a její skladbu si můžete namíchat podle nabídky sezony i podle toho, co s oblibou jíte. Základem granoly jsou vločky - buď ovesné nebo pohankové, které jsou určeny i pro celiaky, velký podíl ořechů i mandlí a sušené ovoce, které nyní nahraďte ovocem ze zahrádky. Protože začínáme cestovat, vezměte si s sebou dózu granoly pro rychlé snídaně s bílým jogurtem, nebo si s ní oslaďte oblíbené kaše. Takové jídlo vám nejen dodá energii, ale také vás dokonale zasytí.
MANDLOVÉ MLÉKO NA PITÍ I K VAŘENÍ
Mandlové mléko patří do společnosti rostlinných mlék, která vypadají na první pohled stejně jako mléko živočišného původu. Mnoho z těchto nápojů naleznete v obchodech se zdravou výživou a nejsou právě nejlevnější. Setkáte se zde s nabídkou mlék-nemlék rýžových, sójových, ovesných, mandlových a dalších. Výbornou chuť si s sebou nese mandlové nemléko, tedy mandlový nápoj vyrobený z mandlí a vody, který si snadno vyrobíte doma. Získáte tak výchozí surovinu pro vaření a pečení, a pokud si do ní přidáte med, připravíte si výtečný a zdravý nápoj.
PORCE MANDLÍ K OBĚDU
Tuhle variantu ovocných knedlíků děláme nejčastěji v zimním období, ale stojí za vyzkoušení i nyní, protože je hodně rychlá a nenutí vás trávit v horké kuchyni moc času. Jablečné knedlíky bez plnění jsou skvělou pochoutkou pro dětské strávníky, proto je můžete přidat na jídelníček prázdninové kuchyně. Nemusíte dělat zvlášť těsto a obalovat jím ovoce, protože tady jsou nakrájená jablka jeho součástí, navíc obohacená strouhanými mandlemi. Knedlíky mají jemnou chuť a podávat je lze s malinovou nebo jahodovou omáčkou z čerstvého ovoce, které nám sezona právě nabízí.
LEHKÝ DEZERT S JABLKY
Lehoučký letní dezert z naskládaných plátků jablíček zalitých těstem, patří do skvělé francouzské kuchyně. Nejlepší je péct ho ve skleněné formě, protože se v ní nepřipálí. A navíc na něj vidíte, koláč jde krásně vyjmout ven, aniž byste jej museli podložit pečicím papírem. A co je nejlepší - i s formou ho poté naservírujete na stůl, protože ve skle vypadá vše chutněji a lákavěji. Pořádná závěj křupavých mandlových lupínků dělá z jablečného koláče opravdu zdravou pochoutku.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.