4x masopust s koblihami
Chcete-li pořádně odstartovat masopustní veselí, pak se o nejbližší neděli pusťte do smažení koblih. Po Třech králích přichází dlouhý čas radovánek, končící Popeleční středou. K vydatným laskominám, které se připravují, patří koblihy. Ty pravé jsou smažené, vylovené z vysoké vrstvy tuku, jehož hladina na koblížkách vytvoří charakteristický světlý proužek. Plní se marmeládou, strouhanými jablíčky nebo čokoládovou náplní.
SMAŽENÉ VIŠŇOVÉ A MERUŇKOVÉ
Základem koblih je poctivé kynuté těsto. Výborně spolupracuje a je dokonale pružné. Než vykrájíte druhou řadu koleček, první už bude o fous větší. Rodinný recept, který vám nabízíme, je postavený na kilogramu mouky. Po koblihách se zapráší během dvou dnů, a úplně nejlepší jsou ještě teplé. Dejte si však pozor na marmeládovou náplň, dokáže pořádně spálit pusu!
LŽIČKOVÉ S PRACHARANDOU
Malé kulaté koblížky bez náplně vytvoříte mnohem snáze. Stačí zpracovat měkké těsto s příměsí tvarohu a pak pomocí jedné nebo dvou lžiček vykrajovat koblížky, a pouštět je do rozpáleného oleje. Tvarohové koblížky nechte okapat na papírových utěrkách, bohatě je pocukrujte, anebo si předem vytvořte staročeskou pracharandu. Jedná se o sypání ze sušených mletých hrušek, které naše prapraprababičky používaly jako sladidlo, protože byly sladké jak cukrkandl.
SMAŽENÉ SRDCOVÉ DONUTY
Smažení kulatých plněných koblížků je trochu pracnější. Mnohem jednodušeji si vyrobíte smažené koblihy bez náplně, pouhým vykrojením do požadovaného tvaru - obvykle to bývá kruh, a pak menším tvořítkem vypíchnete střed. Američané tyto koblihy milují bohatě nazdobené barevnými cukrovými polevami a posypkami. Koblihám můžete dát i jiný tvar. Před únorovým svátkem sv. Valentýna se vám může hodit nápad na vykrájení donutových srdcí.
DONUTY PEČENÉ V TROUBĚ
Na závěr něco bez velkého snažení a smažení. Plech na donuty je určen k pečení v troubě, takže si ho určitě pořiďte. Jednou várkou vyklopíte hned 12 kousků, které budou méně kalorické a hlavně téměř bez práce. Speciální forma na donuty je pevná, takže ji nemusíte podkládat rovným plechem, jako je tomu u silikonových forem. Těsto je dost hutné, takže ho nemusíte dávát do zdobicího sáčku, ale do formy jej přesunete lžící. Tvary nepřeplňujte, protože těsto krásně vyskočí a perfektně se zakulatí.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.