5 jablečných specialit
Jablka se v kuchyni stále hřejí na výsluní. Připravíte z nich skvělé sladké pochoutky. Jablka chutnají úplně každému a jdou s nimi dělat doslova psí kusy.
Nastrouhaná jablka nakypří těsto, jemné plátky dochutí kynuté lívance, jablka zabalená do županu patří k výtečným zimním pochoutkám, a o koláčích, buchtách a luxusních dortech s želatinou ani nemluvě. Ať vyzkoušíte kterékoli jídlo či moučník, určitě si pochutnáte. Jablečné speciality připravíte různými způsoby. Rozhodně nejste odkázáni pouze na pečicí troubu. Když vás napadne dát si něco s jablky, postačí i lívanečník.
KOLÁČ Z TROUBY
Tomuto rychlému jablkovému koláči, který upečete v troubě, se říká neviditelný koláč. Nebo také ztracený. To proto, že koláčového těsta je v něm minimum. Koláč tvoří v podstatě velká porce jablečných plátků obalených našlehaným těstem. Ve výsledku je koláč lehký a dobře stravitelný. Pořiďte si na něj nízkou koláčovou formu, pro níž je recept přesně připravený.
VAŘENÁ POVIDLA
Možná, že také máte ve sklepě uskladněná jablíčka, která se v tuto dobu hodí rychle zpracovat. Zlatavá jablečná povidla mají výbornou chuť, lze je přidávat do jogurtů, podávat s lívanečky, naplnit do buchet. Pokud rádi zavařujete, rozhodně nemusíte čekat na novou sezonu.
KOLÁČEK PEČENÝ V HRNKU
Jednotlivé porce jablečného koláče si můžete upéct i v pěkných porcelánových hrncích. Připravte si vyšší hrnečky rovnějšího tvaru, v nichž se těsto snadno umíchá. Budete k tomu potřebovat jen vidličku a patnáct minut času. Do vláčného těsta patří kromě jiného vločky, zakysaná smetana, rum a výše zmíněná jablečná povidla, která dají těstu charakteristickou chuť. Jste-li zvědaví o čem je řeč, nezbývá, než vyzkoušet!
SUŠENKY ZE SUŠIČKY
Pokud jste zvyklí na to, že v koutě kuchyně funí sušička na ovoce, nebude vám vadit ani zdlouhavé sušení ovocné hmoty, z níž vzniknou výborné a zdravé sušenky. Jsou plné dobrých ingrediencí, které potvrzují, že mlsat se dá i rozumě. Za vyzdvižení stojí například lněné semínko obsahující olej, nenasycené mastné kyseliny, minerály (vápník a fosfor), omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Veškeré látky působí antioxidačně a zaslouží se o podporu vaší imunity, což je v současné pohnuté době víc jak potřebné.
VĚNEČEK Z DONUTŮ
Nahrubo nastrouhaná jablka lze dát i do těsta na donuty. Jsou díky tomu jemnější a nadýchanější. Těsto je trochu řidší, protože je určené pro pečení v kontaktní pekárně Clatronic, která obsahuje tři výměnné formy pro tvarování donutů, muffinů a kulatých koblížků. K donutům patří celá řada polev ochucených likéry, citronem, kávou i tradičně čokoládou.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Co se vám bude hodit
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.