5 pochoutek k masopustu
Pokud si tučná a sladká jídla po celý čas odpíráte, využijte konec masopustu k hříšným pokleskům proti zdravé výživě.
Možná se o masopustu dozvídáte pouze ze stránek kulinářských časopisů, kde se nejčastěji připomíná pečení koblih, božích milostí, jitrnic a jelítek i nadívaného bůčku. Z našich kalendářů masopust vymizel, a spolu s ním i povědomí o tom, co znamenal. Toto období se počítá od Tří králů (6. ledna) a trvá do Popeleční středy, která letos vychází na 26. února a zahajuje dlouhé postní období končící až velikonočními svátky.
Tři dny bujných radovánek přináležejí Tučnému čtvrtku (letos 20. února), Masopustní neděli (23. února) a Masopustnímu úterý (25. února). Tento svátek byl spojený s průvody v maskách a veselých převlecích, s muzikou, prodejem a ochutnáváním domácích specialit. Je tedy nejvyšší čas připomenout si tradice našich předků pořádným kouskem něčeho vydatného!
ZELŇAČKA S KLOBÁSOU
Domácí zelňačka nebo couračka se připravuje mnoha způsoby. S tímto receptem budete jíst polévku po dvou talířích :o) Když se potřebujete rychle zahřát, uvařte si ji. A máte-li svoje naložené zelí - v tuto dobu dokonale uleželé, pak je to ten nejlepší základ k zahájení masopustního menu.
VINNÁ KLOBÁSA S BRUSINKAMI
Zabíjačkové maso, pečeně, ovary i jelítka se konzumovaly především na Tučný čtvrtek. Lidé věřili, že když se pořádně nacpou v tento den, vydrží v kondici až do Velikonoc. Dopřejte si alespoň vinnou klobásu, která se mezi masopustními zabíjačkovými pochoutkami docela dobře ztratí. Opečte si ji v bylinkové strouhance s vajíčkem a pivem, a přidejte čerstvý brusinkový křen, který má říz. Před smažením je dobré klobáskové šneky ponořit do vroucí vody. Obsah střívka se zatáhne a později nevyteče. Klobása se s jistotou dostatečně tepelně opracuje...
SLANÁ ŠKVARKOVÁ BUCHTA
Možná, že se s tímto krajovým jídlem setkáte při masopustních oslavách. Vošouch (také se mu říká bác) je nadýchaná, lehce kynutá bramborová buchta ochucená škvarky, česnekem a majoránkou. Chuťově trošku připomíná bramborák, ale upečete ji v troubě a tak zůstane kyprá a bez přídavku omastku. Vošouch snězte jen tak, nebo si k němu ještě naložte kus pečeně.
CHLÉB S UZENÝM MASEM
Chléb s uzeným masem se peče ze světlé špaldové mouky, aby ve střídce vynikly růžové kousky masa. Těsto se z části zadělává zelnou šťávou z kysaného zelí. V zelí probíhají podobné procesy jako v chlebovém kvásku, takže těstu prospěje podobným způsobem. Chléb můžete vytvarovat rukama, nebo jej vložte při kynutí do ošatky, která mu dá tvar. Máte-li formu na pečení biskupských chlebíčků, využijte ji také. Až do chleba zakrojíte, nemusíte už nic dalšího chystat na stůl.
VIŠŇOVÉ A MERUŇKOVÉ KOBLIHY
Koblihy se sladkými zavařeninami patří nerozlučitelně k tanečnímu reji masek o Masopustním úterý. Tím lidová veselice končila a koblihy všech tvarů a velikostí byly takovou vstupenkou na pouliční bál a odměnou všem flašinetářům a muzikantům s famfrnochy a vozembouchy. Dopřejte si je i vy, a najděte si příležitost opět je vytancovat!
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Co se vám bude hodit
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.