5 pochoutek s bramborami
Bez téhle skromné potraviny si neumíme představit nejedno základní jídlo české kuchyně. Brambory jídelníček nejen doplňují, ale v mnoha případech hrají prim, protože bez nich by to nebylo ono. Nejvhodnějším druhem pro uskladnění jsou pozdní odrůdy brambor, ale i ty už pomalu nebudou v kondici. Proto si v předjaří brambor užijte do všech tradičních receptů, pro něž nové ranné odrůdy nebudou vhodné. K oblíbeným receptům patří například smažené a pečené bramboráky, bramborové polévky, teplé přílohové saláty nebo oblíbené hranolky.
POLÉVKOVÁ KLASIKA
Brambory a houby stojí u zrodu mnoha výtečných pokrmů. Tento recept na kulajdu by neměl chybět v žádné kuchyni. Hodí se k zimnímu období i k létu, protože polévku si můžete uvařit ze sušených hub a stejně tak třeba z čerstvých žampionů. Co je však neměnné, to jsou brambory, které polévku zahustí a dají jí klasickou chuť.
DOMÁCÍ HALUŠKY
Vaření téhle bramborové speciality, kterou jste nejspíš jedli na Slovensku, je naprosto jednoduché, jen ji nesmíte rozvařit. Halušky patří k rychlým a snadno připraveným pokrmům a chuťově na ně nachytáte každého. Společně s kysaným zelím a uzeninou kloužou do bříška jak po másle, vlastně po sádle. Jsou to základní chutě, kterým nelze vytknout vůbec nic.
MILOVANÉ HRANOLKY
Když mluvíme o bramborách, nemůžeme opomenout všemi oblíbené hranolky. Tahle příloha je výtečná i samotná, jen tak se sýrovým nebo zeleninovým dipem. Pokud bez hranolků nemůžete být, pořiďte si horkovzdušnou fritézu, v níž hranolky připravíte s absencí tuku, takže v kuchyni nebude charakteristický zápach a vyhnete se přepálení fritovacích olejů.
ZELNÉ BRAMBORÁČKY
Zelné placky nejsou ničím jiným než obdobou klasického bramboráku. Skvěle je upečete jedním rázem v troubě. Oba recepty vycházejí z využití nahrubo nastrouhaných brambor, jen se malinko jinak dochutí. Je fakt, že samotný bramborák se od Šumavy k Tatrám také připravuje nejrůznějším způsobem. Najděte si mezi nimi ten svůj, ze všech nejlepší.
PRO VLÁČNĚJŠÍ CHLÉB
Co chléb, to jiná chuť. Tento bílý chléb postrádá nakyslost kváskového chleba a skvěle se hodí zase k jiným potravinám. Například k domácím bylinkovým a česnekovým máslům, k medu i domácím džemům. Právě pro tyto kombinace ho bohatě posypte mákem. Chléb zaděláváme podmáslím a přidáme do něj 200 g nastrouhaných uvařených brambor. Je to klasický fígl, který chlebu zaručí delší životnost a vláčnost. Brambory do těsta určitě dejte, ale stejně počítejte s tím, že se po pěkném pecnu okamžitě zapráší.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.