5 tipů, jak vařit v tlakovém hrnci

Tlakový neboli Papinův hrnec, běžně známý také jako papiňák, používají kuchaři již více než 300 let. Pokrmy vařené v tlakovém hrnci jsou hotové rychleji a o hrnec, který si na plotně v poklidu vaří, se vůbec nemusíte starat. Pokud jste ještě s papiňákem tu čest neměli, máme pro vás několik tipů, jak se z něj udělat vašeho nejlepšího kuchyňského pomocníka.

1. Nerez doplněná plastem vede

Nerezová ocel skvěle vede teplo, hrnec zahřívá jídlo rovnoměrně a po uvaření na vás počká teplé i několik hodin. Nerez snadno umyjete. Tlakový hrnec klidně dejte i do myčky a nic se mu nestane. Vyberte si takový papiňák, který má rukojeť vyrobenou z kvalitního plastu. Ten se při vaření nezahřívá a s hrncem tak můžete bezpečně manipulovat.

2. Moderní papiňák vás neopaří

Tlakový hrnec má dva ventily pro vypouštění páry. Pracovní ventil reguluje tlak uvnitř hrnce během vaření a po ukončení přípravy jídla vypustíte pomocí něj páru, která se v hrnci nashromáždila. Pokud se stane, že se pracovní ventil ucpe, nastupuje na jeho místo bezpečnostní ventil. Bezpečnostní pojistka vám neumožní sejmout poklici, dokud je tlak v hrnci příliš vysoký a jeho obsah by vás mohl opařit.

3. Uspoří vám čas i energii

Až po pořízení tlakového hrnce zjistíte, kolik času jste zbytečně v kuchyni strávili. Hovězí maso, které jste dřív dusili hodiny, se vám bude po půlhodince v tlakovém hrnci rozpadat na jazyku. U rýžové kaše nemusíte stát a zběsile ji míchat - v tlakovém hrnci ji prostě necháte svému osudu, a přece se nepřipálí. Obzvlášť pro vytížené maminky představuje tlakový hrnec obrovskou úlevu v kuchyni.

4. Budete vařit zdravě

Při vaření v papiňáku použijete minimum tuku. Dejte ho jen tolik, abyste na něm orestovali cibulku a maso nebo zeleninu. Pak přidáte zbytek ingrediencí, hrnek vody a tlakový hrnec vám uvaří chutné a zdravé jídlo. Počítejte s tím, že nebudete potřebovat ani dochucovadla. Pokrmy z tlakového hrnce mají výraznější chuť než ty uvařené v klasickém hrnci.

5. Co se jak dlouho vaří?

  potravina

čas přípravy

  slepičí vývar

20 - 25 minut

  hovězí vývar

25 - 30 minut

  kuřecí maso

10 - 15 minut

  hovězí maso

25 - 30 minut

  vepřové maso

20 - 30 minut

  ryby

15 - 20 minut

  brambory

10 - 15 minut

  rýže

10 - 15 minut

  čočka

15 - 20 minut

  fazole

20 - 25 minut

 

Vyberte si tlakový hrnec na míru a věnujte čas ušetřený vařením svým dětem a koníčkům.

Tištěný katalog

V novém katalogu najdete tipy na dárky pro vaše blízké, ale i inspiraci na vánoční dekorace. Vyhněte se předvánočnímu stresu a objednejte si v klidu domova.

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací. Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Kolekce a akce

na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů

Vánoce 2018

1338 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup