5 tipů, jak vařit v tlakovém hrnci
Tlakový neboli Papinův hrnec, běžně známý také jako papiňák, používají kuchaři již více než 300 let. Pokrmy vařené v tlakovém hrnci jsou hotové rychleji a o hrnec, který si na plotně v poklidu vaří, se vůbec nemusíte starat. Pokud jste ještě s papiňákem tu čest neměli, máme pro vás několik tipů, jak se z něj udělat vašeho nejlepšího kuchyňského pomocníka.
1. Nerez doplněná plastem vede
Nerezová ocel skvěle vede teplo, hrnec zahřívá jídlo rovnoměrně a po uvaření na vás počká teplé i několik hodin. Nerez snadno umyjete. Tlakový hrnec klidně dejte i do myčky a nic se mu nestane. Vyberte si takový papiňák, který má rukojeť vyrobenou z kvalitního plastu. Ten se při vaření nezahřívá a s hrncem tak můžete bezpečně manipulovat.
2. Moderní papiňák vás neopaří
Tlakový hrnec má dva ventily pro vypouštění páry. Pracovní ventil reguluje tlak uvnitř hrnce během vaření a po ukončení přípravy jídla vypustíte pomocí něj páru, která se v hrnci nashromáždila. Pokud se stane, že se pracovní ventil ucpe, nastupuje na jeho místo bezpečnostní ventil. Bezpečnostní pojistka vám neumožní sejmout poklici, dokud je tlak v hrnci příliš vysoký a jeho obsah by vás mohl opařit.
3. Uspoří vám čas i energii
Až po pořízení tlakového hrnce zjistíte, kolik času jste zbytečně v kuchyni strávili. Hovězí maso, které jste dřív dusili hodiny, se vám bude po půlhodince v tlakovém hrnci rozpadat na jazyku. U rýžové kaše nemusíte stát a zběsile ji míchat - v tlakovém hrnci ji prostě necháte svému osudu, a přece se nepřipálí. Obzvlášť pro vytížené maminky představuje tlakový hrnec obrovskou úlevu v kuchyni.
4. Budete vařit zdravě
Při vaření v papiňáku použijete minimum tuku. Dejte ho jen tolik, abyste na něm orestovali cibulku a maso nebo zeleninu. Pak přidáte zbytek ingrediencí, hrnek vody a tlakový hrnec vám uvaří chutné a zdravé jídlo. Počítejte s tím, že nebudete potřebovat ani dochucovadla. Pokrmy z tlakového hrnce mají výraznější chuť než ty uvařené v klasickém hrnci.
5. Co se jak dlouho vaří?
potravina |
čas přípravy |
slepičí vývar |
20 - 25 minut |
hovězí vývar |
25 - 30 minut |
kuřecí maso |
10 - 15 minut |
hovězí maso |
25 - 30 minut |
vepřové maso |
20 - 30 minut |
ryby |
15 - 20 minut |
brambory |
10 - 15 minut |
rýže |
10 - 15 minut |
čočka |
15 - 20 minut |
fazole |
20 - 25 minut |
Vyberte si tlakový hrnec na míru a věnujte čas ušetřený vařením svým dětem a koníčkům.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.