5 tipů na báječné ovocné koláče
Upéct výborný ovocný koláč, není nic složitého. Ovoce má právě teď všechny barvy léta...
Letní koláče chutnající po šťavnatém ovoci jsou pohádkově dobré. Pečeme je v nízkých elegantních formách - záleží jen na tom, zda se vám víc líbí varné sklo, ocel s nepřilnavým povrchem, smalt či keramika. S formami koláče většinou přímo servírujeme na stůl. Obsah kulatých forem je docela malý a tak se po koláčích hned zapráší. Protože se koláče rychle sní, dejte přednost takovým, které jsou také rychle hotové. Pravé koláčové kouzlo spočívá v rychlé připravě a malých složitostech. Zrovna k tomu vám nejlépe přispěje ovoce. Najde-li se ještě pomocná ruka, která loupe, krájí nebo strouhá, pak jste za chvíli hotovi!
JAHODY SE SMETANOU A VANILKOU
Koláč vonící jahodami a vanilkou patří k prvním jarním radostem. Nyní už úroda na zahrádkách končí, ale recept můžete využít pro celou řadu dalších ovocných dobrot. Koláč je možné udělat i z kompotovaného ovoce, například z rozkrájených plátků broskví. Ovoce si hoví v našlehané smetaně, a aby vše drželo pohromadě, uzavřete vršek koláče pod vrstvičku želatiny. Koláč vždy vypadá slavnostně. Jen nezapomeňte chuti ovoce přizpůsobit zavařeninu - nejlépe ve shodě, i barvu želatiny. Ke žlutému ovoci zvolte raději čirou.
OSTRUŽINY A RYCHLÝ CLAFOUTIS
Rychlejší formu pečení snad ani neexistuje. Francouzský moučník podobný naší bublanině se ale připravuje naopak. Na dno přijde ovoce a nahoru lehké a nadýchané těsto jako peřinka. Našlehané těsto klidně vytvoříte ruční metličkou. Je podobné palačinkovému těstu a v okamžiku hotové. Jste-li šťastnými majiteli zahrádky, pak stačí doběhnout pro misku libovolného ovoce, a než se návštěva usadí, za chvíli je tu chladnoucí koláč.
MERUŇKY V KOLÁČI NARUBY
Tarte aux Abricots je další úžasná letní rychlovka, protože ji připravíte i z listového těsta. Koláč podávejte teplý nebo studený. Nedostatky vyrovná karamel a výsledek bude na jedničku. Na pečení si pořiďte nejlépe ohnivzdornou skleněnou formu, díky níž uvidíte co se děje v troubě. Koláč podávejte se skořicovou šlehačkou, která chuť meruněk úžasně dotáhne.
RYBÍZ S MÁSLOVOU CHUTÍ
Lehký rybízový koláč naplněný krémem z mascarpone zcela jistě stojí za hřích. Nadýchané těsto z másla a vajec také obsahuje ovoce a i když koláč vypadá pracně, mnoho času vám nezabere. Právě teď začíná uzrávat rybíz, a pokud ho ubráníte před ptactvem, určitě si tuto zdravou dobrotu dopřejte.
JABLKA VE ZTRACENÉM KOLÁČI
V překladu z francouzštiny se tento koláč jmenuje neviditelný jablečný koláč. To proto, že těsto tvoří téměř výhradně plátky jablek a mouka je tam jen tak mimochodem. V každém případě si na lehoučkém koláči určitě pochutnáte. Vůbec není složité ho vytvořit, jen se chvíli zastavíte u misky s krémovým těstem, do něhož je třeba plátky jablek namočit a poskládat do formy. Povrch koláče bohatě zasypte mandlovými lupínky, a těšte se na téměř dietní pamlsek.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.