5 tipů na výrobu medu a medové dobroty

Lidé znali med už v době kamenné. Za tento přírodní zlatý produkt jsme vděčni včelám a zato k nim chováme velikou úctu. Pravý med získáte jen od včelaře, ale různé druhy tzv. medů si můžeme dokonce vyrobit sami. Jedná se sice jen o různé kulinární náhražky, ale chutnají znamenitě. 

 

MED Z PAMPELIŠEK

Pampeliška lékařská je bylinou z níž využíváme všechny její části - z květů plných pylu a nektaru připravujeme med a víno, z listů plných vitaminů vznikne extrémně zdravý salát s léčivými účinky pro ledviny a játra, z kořene se vaří náhražka kávy. Zlaté květy přitahují včelky jako magnet, ale tahle plevelná rostlinka roste naštěstí úplně všude, takže se podělíme. Na jaře si většina z nás, co ráda zavařuje, dopřeje trochu té práce s pampeliškovým medem - nebo lépe řečeno sirupem. Je spojená s hezkou procházkou po krajině a do spíže pak přibudou první skleničky uskladněné na zimu.

 

 

HRUŠKOVÝ MED

 

Pear Honey, hruškový med, k nám doputoval z Ameriky a je sladký, jak to jen hrušky umí. Tento med je ideální do domácího jogurtu, v němž je výtečný. Jeho výroba je nesmírně jednoduchá a v tamějších rodinách se recept předává z generace na generaci stejně tak, jako u nás ten pampeliškový. 

KRÉMOVÁ PLÁSTEV

 

Tento recept nemá s medem (kromě dochucení krému) mnoho společného, vyjma toho, že krém navršený na piškotový dortík má vzhled včelí plástve. Za tento vtípek může obtisknutí bublinkové fólie do povrchu dortu. Máte-li doma podobnou, důkladně ji ručně vyperte, nechte uschnout a pak můžete čarovat. Důležité je, abyste fólii odstranili až po ztuhnutí dortu v chladničce. Včelky jsou vymodelované z mandlového marcipánu, křídla mají z mandlových lupínků. Těsto na dort si vyberte nejlépe z vlastní kuchařky. Je jedno, zda bude čokoládové nebo žloutkové, připravte si ho tak, jak to máte rádi.

 

 

MEDOVÁ KACHNA 

 

Červené víno, pořádná porce medu, pepř a badyán, to je základ téhle výtečné pochoutky. Černá kachna, je dokonale obarvená sójovou omáčkou a červeným vínem. Příprava kachny je téměř bezpracná, ty skvělé ingredience se postarají o to, aby vám chutnalo..

MEDOVNÍK

 

V závěru nemohu nevzpomenout dort dortů, a to je medovník. Dort, který se rozleží a voní po medu, je v naší kotlině pořádně oblíbený. Patří k němu mléčný krém, karamelová chuť a spousta ořechů. Napečení medových plátů chce trochu trpělivosti, ale na druhé straně je práce s nimi tak rychlá, tedy musí být (protože jak těsto na ně vychládá, začíná mírně tuhnout), takže dort zvládnete fofrem.

 

Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.

 


 

Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup