5 tipů na výrobu medu a medové dobroty
Lidé znali med už v době kamenné. Za tento přírodní zlatý produkt jsme vděčni včelám a zato k nim chováme velikou úctu. Pravý med získáte jen od včelaře, ale různé druhy tzv. medů si můžeme dokonce vyrobit sami. Jedná se sice jen o různé kulinární náhražky, ale chutnají znamenitě.
MED Z PAMPELIŠEK
Pampeliška lékařská je bylinou z níž využíváme všechny její části - z květů plných pylu a nektaru připravujeme med a víno, z listů plných vitaminů vznikne extrémně zdravý salát s léčivými účinky pro ledviny a játra, z kořene se vaří náhražka kávy. Zlaté květy přitahují včelky jako magnet, ale tahle plevelná rostlinka roste naštěstí úplně všude, takže se podělíme. Na jaře si většina z nás, co ráda zavařuje, dopřeje trochu té práce s pampeliškovým medem - nebo lépe řečeno sirupem. Je spojená s hezkou procházkou po krajině a do spíže pak přibudou první skleničky uskladněné na zimu.
HRUŠKOVÝ MED
Pear Honey, hruškový med, k nám doputoval z Ameriky a je sladký, jak to jen hrušky umí. Tento med je ideální do domácího jogurtu, v němž je výtečný. Jeho výroba je nesmírně jednoduchá a v tamějších rodinách se recept předává z generace na generaci stejně tak, jako u nás ten pampeliškový.
KRÉMOVÁ PLÁSTEV
Tento recept nemá s medem (kromě dochucení krému) mnoho společného, vyjma toho, že krém navršený na piškotový dortík má vzhled včelí plástve. Za tento vtípek může obtisknutí bublinkové fólie do povrchu dortu. Máte-li doma podobnou, důkladně ji ručně vyperte, nechte uschnout a pak můžete čarovat. Důležité je, abyste fólii odstranili až po ztuhnutí dortu v chladničce. Včelky jsou vymodelované z mandlového marcipánu, křídla mají z mandlových lupínků. Těsto na dort si vyberte nejlépe z vlastní kuchařky. Je jedno, zda bude čokoládové nebo žloutkové, připravte si ho tak, jak to máte rádi.
MEDOVÁ KACHNA
Červené víno, pořádná porce medu, pepř a badyán, to je základ téhle výtečné pochoutky. Černá kachna, je dokonale obarvená sójovou omáčkou a červeným vínem. Příprava kachny je téměř bezpracná, ty skvělé ingredience se postarají o to, aby vám chutnalo..
MEDOVNÍK
V závěru nemohu nevzpomenout dort dortů, a to je medovník. Dort, který se rozleží a voní po medu, je v naší kotlině pořádně oblíbený. Patří k němu mléčný krém, karamelová chuť a spousta ořechů. Napečení medových plátů chce trochu trpělivosti, ale na druhé straně je práce s nimi tak rychlá, tedy musí být (protože jak těsto na ně vychládá, začíná mírně tuhnout), takže dort zvládnete fofrem.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.