5 tipů pro ořechovou sezonu
Ořechy jsou synonymem sladké kuchyně, ale jejich přínos pro naše zdraví by měl být každodenní samozřejmostí. Prozkoumejte recepty, co všechno si z nich lze upéct a uvařit.
Veškeré skořápkové plody, které tak rádi konzumujeme, nám prospívají nemalou měrou. I jediný vlašský ořech nám dodá porci vitamínu E, který chrání naše buňky před devastujícími nemocemi. Vlašské ořechy obsahují tuky, které jsou nejen skvělou zásobárnou energie, ale stejně tak nás i chrání. Například nenasycený tuk omega-3 zmírňuje artritidu a snižuje rizika srdečních onemocnění. Mnohé výzkumné studie prokázaly, že vysoký obsah tuku a kalorií je zcela vyvážen obsahem fytochemických látek, které jsou pro náš zdravý kardiovaskulární systém zcela zásadní.
SNÍDAŇOVÁ GRANOLA
Do ořechové granoly - je to v podstatě v troubě zapečené müsli - můžete dát ořechy, lískové oříšky i mandle, cokoli máte právě v kuchyni. Pražením se ořechová chuť ještě umocní. Granola je zdravý pokrm plný cereálií, oříšků, kokosu, lněných i slunečnicových semínek, navíc s podílem sušeného nebo čerstvého ovoce, které ji dochutí a osladí..
VÝTEČNÝ DEZERT
Dort ze sušenkových placek stojí za trochu námahy. Víte, jak jsou křehké linecké sušenky dobré - a tady jich máte k dispozici celou porci! Povrch sušenek je ozdobený pomocí embosovacího plastového válečku na marcipán. Tady je přenos vzorku jemný, protože těsto na rozdíl od marcipánové hmoty v troubě pracuje. Ořechy se dostávají na scénu až s krémem, který celý dort zvlhčí a dodá mu lahodnou chuť.
MEDOVÉ MÁSLO S OŘECHY
Medové máslo s vlašskými ořechy je určeno pro všechny, kdo rádi konzumují med. Dětem vadí, že med stéká, tak jim ho nabídněte zašlehaný do másla. Vytvoří nadýchanou pěnu, kterou můžete dochutit nasekanými vlašskými ořechy. Vedle tohoto receptu naleznete v článku ještě tip na bylinkové máslo s česnekem a na koprové máslo s růžovým pepřem.
SKOŘICOVÍ ŠNECI
Za celou touto křupavou nadílkou šneků stojí roláda z kynutého těsta potřená skořicí, máslem a rozsekanými ořechy. Tedy nic složitého. Potřebujete k tomu jen pečicí formu s vyšším okrajem a trochu trpělivosti. Šneci jsou krásně lepkaví od javorového sirupu a nejlepší jsou v den, kdy jste je pekli.
ŠVESTKOVÁ KLASIKA
A ještě podzimní aktualita nakonec. Možná, že už jste ovocných knedlíků přejedení, ale pokud ještě zvládnete jednu várku, připravte si je zase trochu jinak. Například z tenoučkého odpalovaného těsta zabalené do opražené strouhanky s ořechy. Vůbec to není špatné, a ke zralým švestkám to pasuje.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Co se vám bude hodit
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.