5 tipů pro zpracování úrody
Zavařování, nakládání a sušení ovoce a zeleniny je dnes naprosto jednoduché. Máme k tomu celou řadu pomocníků. Téhle chválihodné činnosti propadnete docela snadno. Máte-li přebytky ze zahrádky, pak se rozumí samo sebou, že je pěstujete proto, abyste měli plnou spíž na zimu. Vyplatí se založit si sešit, a každý rok si zaznamenat, jaké změny jsme v receptech provedli, a zda jsou letošní produkty lepší, než loňské.
ZELÍ PRO POSÍLENÍ IMUNITY
Většina fermentačních procesů je známá už od starověku. Dnes bychom si bez kvašení těžko pochutnali na jogurtech, sýrech nebo na pivu. Fermentovaná zelenina, kterou si snadno naložíte doma, se z převážné části skládá ze zelí. Tuhle zásobárnu energie, antioxidantů a látek podporujících naši imunitu vyzkoušejte nejprve v malém množství, abyste věděli, co vám zachutná - zda základní solný roztok, koření apod. Teprve pak si pořiďte speciální keramický hrnec.
JABLKA V KUCHYNI I V KOSMETICE
Přeměna jablíček v přírodní jablečný ocet je víc jak snadná. Budete potřebovat pár jablek v bio kvalitě a s neporušenou slupkou. Ta je zapotřebí k tomu, aby octu předala většinu důležitých látek. Jablka však spotřebujete beze zbytku. Do základu patří rozmělněná dužnina i zralá jadérka. Organický nefiltrovaný jablečný ocet je jedním z důležitých domácích prostředků na celou řadu neduhů.
HOUBY JAKO VÝTEČNÉ KOŘENÍ
Zdá se, že je letos dobrý houbařský rok. Využijte toho, a pokud vám z úrody zbudou 2 šálky čerstvě nasušených hub, vyrobte si výtečné houbové koření. Lze ho přidávat do polévek i do omáček, a po celou zimu pak budete vzpomínat na příjemnou procházku po lesích. Součástí koření jsou bylinky, muškátový oříšek i sůl, která zde funguje jako konzervační činidlo, takže s ní počítejte při dochucení pokrmů.
HROZNY NALOŽTE DO VÍNA
Hroznové víno je plné zdraví prospěšných látek. Pokud však potkáte odrůdy bez semen, využijte tuto sladkou surovinu na naložení hroznů do vína. Popravdě je ho v džemu jen trocha, ale v receptu je chuťově důležité. S využitím potištěných zavařovacích sklenic si připravíte skvělé osobní dárky. Tím spíše, že ke sklenicím patří víčka s předtištěnými linkami, do nichž lze vepsat pár slov.
ŠVESTKY PO STAROČESKU
Na litrovou sklenici téhle dobroty s jemně provařenými švestkami, které se říkalo klevela, budete potřebovat kilogram švestek. Klevela jinak chutná z pravých švestek, jinak z blum a pološvestek. Dříve švestky zrály na každé mezi a věrně provázely naši tradiční kuchyni známou švestkovou omáčkou, povidly, ovocnými knedlíky a buchtami s úchvatnou kombinací máku. Jakkoli se dostanete k této krásné úrodě, schovejte si trochu tohoto modrého zlata na zimu.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.