5 způsobů jak zavařovat
U nás na e-shopu najdete řadu skvělých pomocníku pro zavařování. A stejně jako pečlivě vybíráme ty nejnovější vychytávky, rozhodli jsme se na diskusních fórech vychytat i ty nejlepší zavařovací rady. Víte, že zavařovat jde v myčce, troubě, mikrovlnce a třeba taky okurky umýt v pračce? Prozraďte nám i vaše zkušenosti a fígle.
PRINCIP ZAVAŘOVÁNÍ
Sterilace je konzervace, kterou se umrtví rozkladné mikroorganismy. Při vaření uniká ze sklenice teplý vzduch a vzniká částečné vzduchoprázdno. Po zchladnutí vnější vzduch přitiskne víčko na gumový kroužek a víčko pak pevně drží na sklenici.
MARMELÁDY, POVIDLA A OVOCNÉ DŽEMY STAČÍ OTOČIT
Zavařeniny, jako jsou marmelády, povidla a ovocné džemy, které nejdřív vaříme v hrnci, plníme rovnou do skleniček a po zavíčkování obracíme dnem vzhůru. Při chladnutí získáme stejný efekt jako při sterilizaci, víčko se dobře uchytí a guma přilne těsně k okraji sklenice. Tento způsob bývá označován jako švýcarský.
KOMPOTY, ZELENINA, OKURKY
Pokud děláte kompoty nebo zavařujete zeleninu, naskládejte je do sklenic v syrovém stavu.
Vybrat si můžete ty se šroubovacím víčkem, která můžou být navíc s krásným potiskem. Stačí je nahřát v horké vodě, položit na hrdlo sklenice, zašroubovat a případně ještě přitlačit zavařovací hlavou.
Další možností jsou u nás oblíbené a stále používané sklenice na omnia víčka. Ty stačí v horké vodě nahřát, víčko položit na hrdlo sklenice a poté nasadit zavařovací hlavu a tlakem obou rukou dotlačit hlavu až na doraz. Pokud pak máte problém hlavu sundat, vyzkoušejte jednoduchý fígl. Na víčko dejte igelitový sáček a až poté nasaďte hlavu. Hlava pak půjde velmi snadno sundat.
Zavřené sklenice pak můžete sterilovat různými způsoby.
1. ZAVAŘOVACÍ HRNEC
To je klasika, se kterou prostě neuděláte chybu. Výhodou zavařovacích hrnců je samostatný přívod elektřiny. Hrnce mají velkou kapacitu, najednou je možné zavařit 14 litrových sklenic nebo 20 skleniček o obsahu 0,3 l. Pomocí termostatu můžete nastavit konstantní teplotu. Hrnce mohou být vybaveny nejrůznějšími funkcemi - praktická mřížka na sklenice, regulace teploty 50-100°C, časovač 20-120 minut.
Stačit ale bude i běžný dostatečně velký hrnec a zavařovací teploměr. Na dno položte starou utěrku, narovnejte sklenice a zalijte vodou. Doporučuje se v hrnci udržovat teplotu kolem 80 °C pod dobu 20 minut. Pro vytahování horkých sklenic vám přijdou vhod zavařovací kleště.
2. TROUBA
Naplněné a zavíčkované sklenice postavte na pečící plech a zalijte do výšky 2 cm horkou vodou. Plech pak vložte do spodní poloviny předehřáté trouby. U elektrické bývá doporučovaná teplota 95 °C, plynová na stupeň 1. U horkovzdušné trouby můžete vodu vynechat a sklenice vložte do trouby nastavené na 150 °C a po pěti minutách ji zmírněte na 85—90 °C.
Celková doba zavařování v elektrických, plynových a horkovzdušných troubách závisí na druhu ovoce nebo zeleniny. Nejdříve je potřeba, aby se sklenice zahřály, to je cca 15 minut, a pak dalších 20 - 25 minut na sterilizaci. A poté sklenice otočte dnem vzhůru.
3. MYČKA
Zavařování v myčce vám ušetří spoustu práce, protože tak jde „zavařit“ opravdu velké množství. Ideální je pro zavařování program s co nejvyšším stupněm teploty vody, ale stačí i kolem 60 stupňů.
Ovoce nebo zeleninu vložte do sklenic a zalijte studeným lákem. Sklenice naskládejte do myčky víčky nahoru, tak aby byl mezi sklenicemi dostatečný prostor. V myčce můžete mít i nádobí, které chcete umýt. A pak zapněte nejdelší program na nejvyšší teplotu. Okurky můžete směle nechat celou dobu programu, u přesnídávek nebo zelí, stačí jen hodinku a poté myčku vypnout. Lze takto zavařovat okurky, ale také marmelády a drobné ovoce jako jsou meruňky, švestky, třešně apod.
4. MIKROVLNKA
Do mikrovlnky můžete vyzkoušet sklenice se šroubovacím víčkem. Sice do mikrovlnky nepatří nic kovového, ale materiál, ze kterého jsou víčka vyrobená, mikrovlnce nevadí. Sterilovat takto můžete i maso, polévky a jiné polotovary.
Doba nastavení mikrovlnné trouby se liší podle objemu sklenic. Vycházet můžete z této tabulky.
Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:
Výkon 700 W = 6 min/1 ks
Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
Výkon 850 W = 5 min/1 ks
Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks
5. PRAČKA NA OKURKY
Nejdřív musíte pračku pořádně vyčistit. Vyjměte zásobník na prací prášek a důkladně ho vymyjte jarem. Pak zapněte pračku na 90°C a nechte projet celý cyklus. Místo prášku nebo aviváže použijte ocet, který vám pračku krásně propláchne. U některých praček se doporučuje po napuštění vody pračku vypnout, nalít do ní litr octa a znovu zapnout. Každá pračka má trochu jiné programy, ale určitě se vám podaří najít podobné i na té vaší.
- Vypněte ždímání. Nebo budete mít z okurek kaši.
- Otáčky nastavte na co nejmenší.
- Do pračky nasypte maximálně 5kg okurek a nastavte na praní studenou vodou, voda s teplotou 0 °C. Někdy to bývají programy na vlnu.
- Pusťte do praní okurek.
Podělte se s námi o vaše zkušenosti se zavařováním.
Můžete na facebooku do komentářů pod příspěvěk, kde jste našli tento článek.
Nebo na blogu do komentářů pod recept na rybízovou marmeládu s kiwi.
Těšíme se na vaše rady.
A takhle krásně to u vás ve spíži může vypadat, až se zavařováním skončíte. Dobrou chuť.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.
_cmsico.jpg)
_cmsico.jpg)