Cuketky
Cukety si vysloužily chválu od mnohých kuchařů a na toto téma byla napsána celá řada kuchařských knih. Rozmanité možnosti, jak s touto zeleninou naložit, jsou nepřeberné. Třeba právě cuketové placičky.
Cukety se zavařují, přidávají se do třených těst, která zvláční a nakypří, výborně doplňují maso v zeleninových směsích, a dokonce se z nich smaží podobné lahůdky, jako z bramborového těsta. Právě brambory dokážou skvěle zkombinovat, a dokonce i nahradit.
Vyzkoušejte například nadýchané cuketové smaženky, které patří, alespoň u nás, k výtečným dobrotám. Určitě jste už někdy vyzkoušeli cuketový bramborák. Tam právě patří i brambory a klasická chuť majoránky a česneku. Základ placiček tvoří výhradně cukety, o hebkou konzistenci se postará našlehaný sníh. Těsto se na pánvi okamžitě formuje do placiček, které i přes svou nadýchanost perfektně drží pohromadě. Výrazné koření není třeba, Chuť česneku patří do zakysané smetany, která se podává zvlášť. Ty oddělené chutě vytvářejí dohromady ten správný zážitek.
Příprava: 15 minut + 30 minut smažení
Těsto
- 800 g cuket (2 ks) i se slupkou
- 2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
- 1 lžíce nasekaného kopru (nemusí být)
- 1 lžíce pažitky
- 2 jarní cibulky
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- sůl a čerstvě mletý pepř
- slunečnicový olej na smažení
Dip
- kelímek zakysané smetany
- 3 stroužky rozdrceného česneku
- pár kapek citronu
1. Cukety dobře omyjte a nastrouhejte v robotu na hrubo. Trvá to tak 6-7 minut. Vysypte je do mísy a posolte. Mísu nechte asi 15 minut stát.
2. Mezitím si ušlehejte sníh ze 2 bílků.
3. Cukety vymačkejte rukou a ochutnejte je, zda jsou dost slané. Přidejte na jemno nakrájený kopr, pažitku a jarní cibulky, přidejte prošlehané žloutky a čerstvě mletý pepř, a směs dobře promíchejte. Dále přidejte mouku se zamíchaným kypřicím práškem a nakonec několika málo tahy vmíchejte sníh tak, aby směs zůstala nadýchaná.
4. Pánev nebo lívanečník mírně vymažte olejem a rozpalte. Pomocí lžíce tvořte malé placičky. Těsto se ihned zatáhne a tak placičkami jemně postrčte, abyste měli jistotu, že je pod nimi tuk. Smažte asi 2 minutky a placičky obraťte. Skládejte je do mísy, ale nezakrývejte je, aby nevlhly.
Cuketky podávejte s česnekovým dipem a nejlépe s opečenou bílou bagetkou.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Co se vám bude hodit
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.