5x pro silvestrovské menu
Silvestr si každý tráví hodně po svém. Není to den svázaný nějakými konvencemi, všichni se chceme především bavit. Celkovému uspořádání dne pak odpovídá i zvolená jídla, která se budou podávat. Trávíte-li tento den komorněji, pak si vše naplánujte tak, abyste měli co nejméně práce. Ideální je zahájit den pořádně dlouhým brunchem (jídlo pozdního rána nebo časného dopoledne vhodné jak k snídani, tak i k obědu), na předěl dne připravte vydatnou horkou polévku.
LEHKÝ OBĚD
Efektní sýrovou rychlovku, kterou můžete mít v záloze pro nečekané hosty, vykouzlíte ze sýra Camembert. Vyplatí se dát si před svátky pár porcí do lednice. Tučný sýr s bílou plísní na povrchu je pojmenovaný po francouzské vesnici v Normandii, odkud receptura pochází. Má charakteristickou chuť, kterou výtečně doplní ostřejší brusinky. Nebojte se sladké chuti na talíři, v sýru se téměř vstřebá a zůstane po ní lahodné souznění. Tuto kombinaci zvláště oceníte s nasládlými bublinkami.
RYCHLÁ POMAZÁNKA
K vítaným předkrmům, případně chuťovkám k vínu, patří rybí pomazánky. Musí být čerstvé, vychlazené a lehce pikantní. Použijete-li sardelky (ančovičky), pomazánku nemusíte nijak dochucovat. Drobné mořské rybky koupíte nejčastěji naložené v oleji, výrazně dochucené solí a kapary. S ostatními ingrediencemi z receptu vytvoří luxusní chuť.
AMERICKÉ PLOVÁKY
Přijde-li chuť na něco sladkého, dejte si jednu z těchto dobrůtek. Míchané americké zmrzlinové koktejly mohou být alko i nealko. Floats, jak se jim říká v Americe, si připravíte z naprosto běžných surovin a kupovaných mražených krémů. Není nic snazšího, než si je namíchat v závěru roku, kdy se chceme pořádně rozmazlovat. Pobaví vás i jejich názvy - jako třeba Černá kráva nebo Sametové kladivo, na nějž si dejte pozor....
PŮLNOČNÍ POLÉVKA
Polévka plná masa a opražené zeleniny může být výtečným obědem, anebo si ji schovejte skutečně na závěr dne. Podává se k ní osmažená topinka, a je fakt, že ať už je půlnoční polévka z uzeného kolene s majoránkou, nebo tradičně z kombinace hovězího a vepřového masa se špetkou chilli. Vždy se jedná o maso libové, žaludek si s ní nezatížíte. Polévka není zapražená a často obsahuje sklenku exotických vín - madeiry, portského nebo cherry.
SEVERSKÝ VINNÝ GLÖG
Tato severská varianta svařeného vína vás pořádně zahřeje. Pokud budete vítat Nový rok na sněhu, pak vřele doporučujeme. Glögg vaříme o poznání nevinnější, než jak ho připravují ve Švédsku. Tamější tradiční nápoj obsahuje kromě červeného vína také vodku, dokonce někdy v poměru 1:1. Od našeho svařáku se glögg liší tím, že má větší říz a přidává se do něj drobné sušené ovoce a mandle. Takže nakonec si ještě lžičkou vyberete ze dna sklenic nacucané dobroty.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.