6 tipů pro smysluplné hromadění zásob

Zamyslete se, co vám nikdy nesmí chybět v kuchyni. To jsou přesně ty správné zásoby potravin, z nichž dovedete vytvořit celou řadu pokrmů i v polních podmínkách.

Mnozí z nás si neuvědomují podstatu slova „hospodařit”. Což znamená průběžně neplýtvat potravinami, nejen kvůli vlastní peněžence. Znamená to též nevytvářet nadbytečné produkty pro naši planetu, nemluvě o tom, že se můžeme něčeho vzdát a přispět těm, kteří jsou na tom hůře. Možná, že je ten správný čas pro to, abychom rozumě zrevidovali své domácí zásoby a popřemýšleli, co vlastně umíme.

Totiž brát hotová jídla z plných regálů či polic v domácí spíži je krátkozraké, protože ta místa se jednou spolehlivě vyprázdní. Mnohem důležitější je umět suroviny kombinovat, vařit ze základních plodin a vytvářet jídla z mála ingrediencí. Vedle nakupování jídla je tu ještě jeho kvalitní skladování, příprava i smysluplné využívání toho, co zbude. Možná, že pak snížíme množství věcí ze svého obvyklého nákupního seznamu zcela spontánně. 

 

UPÉCT CHLÉB JE JEDNODUCHÉ

 

Na blogu naleznete řadu receptů na pečení chleba počínaje výrobou kvásku a konče těsty doplněnými nejrůznějšími ingrediencemi. Tahle důležitá potravina, bez níž si ani neumíme představit jediný den, však potřebuje ke svému vzniku jen mouku, vodu, sůl a kypřidlo. Kvalita mouky, koření a přídavek tuku nebo žitného kvásku pak ze střídky vykouzlí celou řadu chutí. Začněte jednoduše - od tradičního venkovského bílého chleba, a tuhle dovednost - upéct poctivý bochník chleba, si osvojte jednou provždy.

 

 

ZDRAVÍ Z TRVANLIVÝCH ZÁSOB

 

K trvanlivým zásobám, které hned tak nepodléhají zkáze, patří např. rýže, luštěniny a těstoviny. Vždy se vyplatí mít rozumnou základnu ve spíži a neustále ji obměňovat. Řadu produktů můžete mít i v zavařeném stavu, ty pak přípravu jídla příjemně urychlí, přitom neztrácejí tolik ze svých nutričních hodnot. Například ze sklenice cizrny lze udělat výtečnou pomazánku, která s čerstvým chlebem výborně zasytí. 

KDYŽ JSOU BRAMBORY, JE TEPLÉ JÍDLO

 

Bramborová jídla jsou chutná a oblíbená, nezřídka se obejdou i bez porce masa. Brambory jsou součástí placek, slaných koláčů a housek, výtečných a vydatných polévek, dokonce i sladkých knedlíků s povidly. Ze své praxe určitě dáte na hromádku pořádnou řádku receptů. Pokud máte k dispozici také soudek domácího zelí, pak už jste jen krůček od dalších specialit, jako je zelná polévka nebo bramborové halušky.

 

 

CO LZE ZAMRAZIT, ZAMRAZTE 

 

Každý přebytek jídla k tomu určený, je dobré zamrazit. Pokud vám doma vadne velká hlava květáku, uvařte květákovou polévku, snězte co sníte, a celý zbytek rozdělte do misek vhodných k mrazení. Vaření ze zásob a do zásoby spolyká i celou řadu doma uložených potravin, jako jsou například usušené houby, bylinky, domácí polévkové koření, sušená kořenová zelenina apod. V souvislosti s tím si prohlédněte všechny své zásoby, protože vás samy inspirují k dalšímu vaření.

SBÍREJTE VITAMÍNY

 

Podpořit zdraví produkty z domácí lékárny se vyplácí. Například zázvor vás nezbaví infekce, ale v prevenci společně s dalším přísunem vitaminů má v našem jídelníčku svou nezastupitelnou cenu. Hřebíček, badyán i med stojí v sirupu ze zázvorového kořene na stráži v boji za vaše pevné zdraví. Zajímejte se průběžně o to, co jíte. Léčivá síla kurkumy, kardamomu, rakytníku apod. může být uložena v malých lahvičkách stále po ruce a vy s nimi můžete vařit a péct kdykoli vás napadne.

 

 

PRODLUŽTE POTRAVINÁM ŽIVOT 

 

Uskladnit vše, co má vydržet poživatelné co nejdéle, je potřebné. Zvláště v tomto předjarním období zelenina začíná klíčit o sto šest. Jednoduchý recept, jak prodloužit život česneku, zázvoru, citronům apod., je zavřít je před světlem do prostoru, v němž si vytvoří své mikroklima. Poslouží k tomu obyčejné květináče umístěné do chladu. Zkoušela jsem to i s bramborami ve velké nádobě, ale i když se také začaly hlásit k životu, určitě to bylo lepší, než když jsem je ponechala v košíku na světle.

 

Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.

 


 

Silikonová forma BANQUET na chleba 33 x 17,5 cm
Silikonová forma BANQUET na chleba 33 x 17,5 cm
199 Kč
Skladem 2 kusy
Zobrazit
Forma BANQUET na chléb s nepřilnavým povrchem 27,5 x 15 cm
Forma BANQUET na chléb s nepřilnavým povrchem 27,5 x 15 cm
169 Kč
Skladem více než 10 kusů
Zobrazit
Dortová forma s odnímatelným dnem pr. 24 cm
Dortová forma s odnímatelným dnem pr. 24 cm
259 Kč
Skladem poslední 1 kus
Zobrazit
Chlebovka oválná RATTAN s utěrkou
Chlebovka oválná RATTAN s utěrkou
599 Kč
Skladem 4 kusy
Zobrazit
Ratanová ošatka na přípravu chleba oválná
Ratanová ošatka na přípravu chleba oválná
279 Kč
Na objednávku do 7 pracovních dnů
Zobrazit
Nerezový chlebník Lavender, BANQUET
Nerezový chlebník Lavender, BANQUET
od 499 Kč
Skladem 1 varianta
Plastový přenosný box na potraviny 3 patra
-4 %
Plastový přenosný box na potraviny 3 patra
479 Kč 499 Kč
Skladem více než 10 kusů
Zobrazit
Plastový přenosný box na potraviny 2 patra
-3 %
Plastový přenosný box na potraviny 2 patra
369 Kč 379 Kč
Skladem více než 15 kusů
Zobrazit
Partybox dvoupatrový růžový
Partybox dvoupatrový růžový
399 Kč
Dočasně vyprodáno
Struhadlo na halušky 32 cm Red Culinaria, BANQUET
Struhadlo na halušky 32 cm Red Culinaria, BANQUET
199 Kč
Na objednávku do 10 pracovních dnů
Zobrazit
Dózy na potraviny fialové 5 ks, BANQUET
Dózy na potraviny fialové 5 ks, BANQUET
279 Kč
Skladem více než 15 sad
Zobrazit

Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Vánoce.

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací... Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Novinky a akce

na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů

Advent 2021

6577 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup