Drobné kynuté pečivo a jak na něj
Pochoutky z kynutého těsta nesmějí chybět na žádném jarním stole. K jejich přípravě nebývají ani zapotřebí žádné speciální suroviny. Kromě droždí, ovšem. Takže vzhůru do pečení. Pokud s kvasnicemi ještě nemáte žádné zkušenosti, zde je pár postřehů:
- Chcete-li zpracovat těsto, které necháte následně kynout, je třeba ho dokonale hníst - a to rukama nebo pomocí robota s nástavcem, jemuž se říká hnětací hák.
- Při hnětení dojde k zesílení lepkových vazeb v mouce, čímž po upečení vzniká charakteristická struktura s různě velikými očky.
- Pracujete-li rukama, celý proces hnětení trvá nejméně 10 minut (po spojení všech ingrediencí); že je těsto připravené k dalšímu zpracování uvidíte v okamžiku, kdy bude hladké a tak elastické, že po zatlačení prstem se okamžitě vrátí do původního stavu.
- Z těsta utvořte kouli a vložte ji do mísy lehce vymazané máslem či olejem a těsto trošku kutálejte, aby se omastilo po celém povrchu. Fólií zakrytou mísu odložte na místo bez průvanu a čekejte.
- 2×-3× zvětšenou kouli těsta přesuňte na vál, bouchněte do ní pěstí a těsto krátce zpracujte, přičemž odstraníte velké bubliny vzduchu.
- Připravené těsto vytvarujte dle svého přání a opět nechte chvíli kynout na vále nebo na plechu; teprve pak poputuje do horké trouby.
- Pokud necháte vykynuté těsto do rána zchladit v lednici a ráno proces kynutí v teple obnovíte, pečivo bude ještě nadýchanější.
JEMNÉ KYNUTÉ TĚSTO S JOGURTEM
O tom, že různé koření nebo semínka dají těstu odlišnou chuť, není pochyb. Svůj houskový věnec můžete posypat přesně tím, co máte nejraději. Věnec lze péct v jakékoli koláčové formě, ale klidně ho můžete nechat jen tak na plechu opatřeném pečicím papírem. Houstičky pořádně nakynou, takže je umístěte s většími rozestupy od sebe.
ZAJÍČCI Z MAZANCOVÉHO TĚSTA
Sladké houstičky také nejsou k zahození. Budou se hodit k jarní snídani, stejně tak jako za odměnu koledníkům, pokud je budete mít v dosahu. K jejich vytvoření využijte kterýkoli svůj oblíbený recept na mazanec nebo na koláče, jen přidejte trošku víc cukru, protože zde už nepřibudou další ingredience. Anebo zajíčky snězte jen tak, s popraškem vanilky či s domácí zavařeninou. K pečení pozvěte i malé děti, kterým bude kynuté těsto při tvoření příjemné do rukou.
KYNUTÉ A SMAŽENÉ DONUTY
S kynutým těstem lze podniknout ledacos, můžete ho klidně i smažit v oleji. Právě tak vznikly srdcové donuty, které se dělají podle svého receptu na masopustní koblihy. Smaženými donuty uděláte docela jistě radost někomu, koho máte rádi. Vyzkoušejte a potěšte...
PEČENÉ ŠKVARKOVÉ PLACKY
Škvarkové placičky se dělají lépe z čerstvého droždí. Nastrouhané brambory, škvarky a oba druhy mouky potřebují pořádnou sílu. Těsto vždy způsobně zdvojnásobí svou velikost a pak kyne pod rukama bez ustání. Placičky můžete nechat hladké, proříznout je nožem do kosočtverců, ale také členit pomocí tvořítka na výrobu housek.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.