Embosované cukroví

Co se skrývá za tímto názvem vidíte na první pohled. Ale možná nevíte, co bude k dekorování sušenek zapotřebí. Není nic jednoduššího, než si pořídit speciální váleček s reliéfem a s pomocí cukrářské potahovací hmoty začít dělat zázraky.

 

  • Embossing je technologie, při níž pomocí lisu nebo i manuálně, dochází k vytlačení dekoru, písma apod. do hloubky tvárného podkladu.
  • Využívá se v mnoha odvětvích, ale protože se pohybujeme na domácí půdě, tuto techniku využijeme po svém. I zde lze pracovat s různým materiálem.
  • V poslední době je ve velké oblibě scrapbook, kde se embosování využívá k reliéfnímu dekorování papíru.
  • My však zůstaneme v kuchyni, protože zkoušíme skvělý embosovací váleček.

 

JAK NA TO

Váleček má šířku 23 cm, takže s ním můžete dekorovat i fondán na potažení dortu.

 Na cukroví postačí i užší váleček, ale takto zase najednou zpracujete větší kus potahovací hmoty a práce jde rychle od ruky.

Cukroví, které budete zdobit, nemusí být příliš sladké, fondán nebo marcipán veškerou sladkost doplní.

Jako základ si upečte těsto máslové (linecké apod.) nebo hodně aromatické (zázvorky, perníčky apod.).

 

 

1. CO BUDETE POTŘEBOVAT

V prvé řadě napečené cukroví. V obchodě určitě objevíte cukroví, které můžete použít. 

  • základní bílý fondán (prodává například dr.Oetker) 
  • práškovou nebo gelovou potravinářskou barvu, pokud si přejete zajímavé odstíny 
  • embosovací váleček se spirálkami 
  • hladký váleček 
  • misku práškového cukru nebo škrobu

 


2. VYTVOŘENÍ RELIÉFU

Fondán nechte lehce změknout při pokojové teplotě, propracujte ho na pocukrovaném válu a vyválejte obyčejným válečkem placku vysokou asi 3 mm.

(Potahujete-li dort, je dobré zvolit tloušťku těsta až 5 mm, aby hmota šla navinout na váleček a přenést.)

Do hladké plochy fondánového těsta vmáčkněte na kraji váleček a rovnoměrnou silou s ním přejeďte celou plochu.

Váleček nesmíte protlačit až na vál. Formičkami, kterými jste tvořili cukroví vykrájejte shodné tvary.

 

 

3. ZDOBÍME POVRCH

Vykrájené tvary z fondánu je třeba na cukroví přilepit. Ideální je máslový čokoládový krém, který dodá zajímavou chuť, ale postačí i samotné máslo, pokud nechcete sušenkám přidávat další sladkost.

Záleží však na vašich záměrech. Na tmavém pečivu je nejzajímavější bílý fondán, ale přejete-li si barevné cukroví, pak část hmoty obarvěte práškovou nebo gelovou potravinářskou barvou.

Pracujete-li se sypkou barvou, rozpusťte ji nejprve v kapce vodky nebo slivovice.

Destilát se rychle odpaří a barva se dokonale vpije do fondánu. Pracujte v rukavicích.

 

 

4. LUXUSNÍ TRUBIČKY

Potřebujete vyrobit pohoštění a nemáte dostatek času?

Nevadí, budete mít „napečeno“ velmi rychle – my jsme také zkusili zaimprovizovat a vůbec to nedopadlo špatně.

Kupte jakékoli cukrářské trubičky, namočte je do čokolády a potáhněte je zčásti nebo celé naparáděným fondánem.

Úspěch je zaručen!

 

 

Máme pro vás i další skvělé tipy, které v domácnosti oceníte!

Jestli se vám náš nápad líbil, nenechte si ho pro sebe. 

 

A aby vám žádné další neunikly, zaregistrujte se nebo se staňte naším fanouškem na facebooku.

Tištěný katalog

V novém katalogu najdete tipy na dárky pro vaše blízké, ale i inspiraci na vánoční dekorace. Vyhněte se předvánočnímu stresu a objednejte si v klidu domova.

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací. Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Kolekce a akce

na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů

Vánoce 2018

1338 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup