Jak na domácí šunku
Rádi si pochutnáváte na voňavé šunce, ale trochu vás děsí telefonní seznam přídatných látek ve složení? Uvařte si vlastní šunku. Víte, co do ní dáváte a ještě posunete své kuchařské umění zase o kousek dál.
Co budete potřebovat
Šunku doma připravovaly už naše babičky. Její výroba totiž není žádná velká věda - postačí vám šunkovar, igelitové sáčky do šunkovaru a potřebné suroviny.
U šunkovaru je celkem jedno, zda se rozhodnete pro hliníkový nebo nerezový - maso se stejně do přímého kontaktu s hliníkem nedostane. Igelitové sáčky by měly být především pevné, abyste mohli masovou směs do šunkovaru bez problémů dostat a sáček to vydržel. A suroviny kupujte vždy té nejvyšší kvality a čerstvé.
Je dusitanová sůl nezbytná?
Řezníci do šunky běžně přidávají dusitanovou řeznickou sůl. V obchodě ji seženete pod názvem Praganda. Zda ji použijete, nebo vsadíte na obyčejnou sůl, je na vás. Pokud Pragandu nepoužijete, uvaříte si šunku zdravější, ale pravděpodobně bude mít našedlou barvu. Pěknou růžovou barvu totiž šunce dodávají právě dusitany z řeznické soli. Jedná se ale pouze o kosmetickou záležitost, barva šunky na její chuť nemá vliv.
Základní recept na přípravu šunky
- 1 kg masa (králičí, kuřecí, krůtí nebo vepřové)
- 200 ml vody
- 20 g soli (sůl by měla vždy tvořit 2 % hmotnosti masa)
- 1 lžíce moučkového cukru nebo medu
- špetka pepře
- volitelně další koření (skvěle chutná například šunka ochucená sušeným česnekem a paprikou)
1. Maso nakrájejte na kostky velké asi 1,5 cm.
2. Menší část kostek rozmixujete najemno a vraťte ke kostkám.
3. Do směsi přidejte sůl, cukr, vodu a koření.
4. Pořádně vše promíchejte a prohněťte, aby se suroviny spojily. Můžete za tímto účelem využít i kuchyňského robota nebo pekárnu.
5. Směs nechte do druhého dne odležet.
6. Druhý den vložte do šunkovaru igelitový sáček a napěchujte dovnitř maso.
7. Přitlačte víko, upevněte ho a celou nádobu vložte do vody zahřáté na 80 °C.
8. Šunkovar by měl být ponořený ve vodě asi do 2/3 své výšky a šunka by se měla vařit 1,5 - 2 hodiny.
Tipy pro přípravu domácí šunky
- Pečlivě sledujte, aby teplota vody nepřesáhla 80 °C. Jinak nebudete mít šunku, ale vařené maso.
- Do šunky můžete libovolně přidat, co vás napadne. Vyzkoušejte třeba kombinaci s olivami a sušenými rajčata. Skvěle v šunce chutnají také dušené žampiony.
- Domácí šunka vám v lednici vydrží 3 - 4 dny.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.