Jak na třená těsta do forem?
Třená těsta jsou nadýchaná, a jejich výsledkem je hmota, kterou lze nalít na plech či do jakékoli formy. V tuto chvíli nejčastěji beránka nebo zajíčka. Tření ingrediencí je zapotřebí proto, aby se výsledná směs stala nadýchanou a nakonec se těsto naprosto důkladně promísilo. S těstem se pak dobře manipuluje, je polotekuté, jde nalít do forem a pěkně urovnat. Jsou to naše oblíbená těsta na bábovky, muffiny, biskupské chlebíčky, některé druhy koláčů - zvláště ovocné bublaniny, a dortové korpusy.
VEJCE A CUKR
Základem tohoto lehkého těsta jsou utřená (ušlehaná) vejce s cukrem. Tato metoda se používá, když chcete vehnat hodně vzduchových bublin do celých vajec. Těsto je pak hodně nadýchané a blíží se piškotovému, u něhož se ovšem nepoužívá máslo. Zde také ne, avšak tuk zde má svou roli. Chceme, aby těsto bylo vláčnější, a tak přidáváme olej. Těsto se hodí pro náplň zajíce nebo velikonočního beránka, a toto pečivo jíme (na rozdíl od piškotu na korpusy) většinou bez dalšího plnění krémy a zdobení, takže už samotný základ musí být chutný.
MÁSLO A CUKR
Chuťově výborné řezy na plech si připravíte tradičním třením másla a cukru do pěny. Šlehejte tak dlouho, až je základ bělavý a nadýchaný. Řezy jsou protipólem brownies, jsou plné kousků bílé čokolády - blondies, jak jim můžete říkat, lze rovněž při pečení ponechat uvnitř trochu mazlavé, podle toho, jak vám budou víc chutnat. Bonusem k tomu už jsou jen nasekané vlašské ořechy a voňavý levandulový cukr.
MÁSLO + CUKR + ŽLOUTKY
Na jaře se všechno zazelená. I vaše kuchyně - chcete-li. Dvoubarevná buchta s tvarohem dostala své úžasné zabarvení díky čaji Matcha. Hodí se upéct ji ve formě na srnčí hřbet nebo v hranaté formě na chleba. Než ji nakrojíte, nikdo nebude tušit, co ho čeká. Těsto totiž schová vrstva čokolády, která se k tvarohovému těstu skvěle hodí.
ŽLOUTKY A TŘTINA
Utřené žloutky s třtinovým cukrem vytvoří bohatou pěnu karamelové barvy. Přidejte do ní mouku, a teprve nyní máslo pokojové teploty a měkké přísady, k nimž patří také porce bílého jogurtu. Po šlehání se vyplatí pracovat jen stěrkou, pěkně zlehka, beztak je třeba nakonec ještě vmíchat sníh z bílků. Upečený donut velikosti dortu ještě rozkrojte a naplňte našlehanou smetanou. Velikonoční mlsání může začít!
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.