Jak na vlastní těstoviny
Udělat si vlastní těstoviny zvládnete levou zadní. Stačí vám čtyři suroviny a chvilka času. Ochutnejte, jak lahodně chutnají doma připravené těstoviny a k těm kupovaným už se nevrátíte.
Základ těsta tvoří mouka
Mouka určuje chuť a konzistenci těstovin. Proto si na přípravu domácích těstovin kupte mouku z tvrdé pšenice neboli semoliny, nejlépe krupici. Tento druh pšenice používají na přípravu těstovin i samotní Italové. Vyznačuje se totiž jemností a vysokou lepivostí.
S vajíčkem nebo bez?
Pokud si chcete těstoviny usušit do zásoby (tzv. pasta secca), nepřidávejte do těsta vajíčko. Místo vajíčka vyrobte těsto ze semolinové krupice. Obsahuje totiž hodně lepku, který brání polámání usušených těstovin. Mezi oblíbené druhy sušených těstovin patří například špagety, penne nebo fusilli.
Těsto s vajíčkem je voňavější a pevnější a můžete ho použít téměř okamžitě (tzv. pasta fresca). Skvěle se hodí na široké nudle jako fettuccine nebo pappardelle, tagliatelle. Díky vajíčku je těsto lepkavější, a proto z něj snadno připravíte také plněné těstoviny jako ravioli nebo tortellini.
Voda, olej, sůl
Podle toho, zda do těsta dáte nebo nedáte vajíčko, se liší poměr zbylých tří surovin. Sůl je nejméně důležitá, protože těstoviny budete stejně vařit v osolené vodě. Nadbytek soli navíc přispívá k lámavosti těstovin. Co se vody týče, nemusíte ji vůbec přidávat do těsta s vejcem, protože vajíčko těstu dodá potřebnou vlhkost. Díky olivovému oleji bude těsto vláčnější a voňavější. Přidat ho můžete jak do těsta s vajíčkem, tak do těsta bez něj.
Než byste těstoviny nakrájeli sami a ještě tak, abyste s nimi byli spokojeni, strávili byste u toho mládí. Proto sáhněte raději po strojku na těstoviny, který vám pomůže dosáhnout úhledných a pravidelných těstovin jako z kuchyně italského šéfkuchaře.
Čerstvé těstoviny nechte proschnout
Plněné těstoviny uvařte klidně hned. Ale i pastu frescu musíte nechat chvíli proschnout, aby se v hrnci nudle neslepily. Chcete si těstoviny nasušit do zásoby? Správně usušené a uskladněné vám vydrží i rok. Před uskladněním je nechte alespoň týden schnout, aby se zbavily veškeré vlhkosti. Jedině tak totiž zabráníte jejich zplesnivění. Těstoviny uchovávejte v mrazáku. Tam jim bude nejlépe.
Těstoviny potřebují pořádný hrnec
Hrnec na těstoviny by měl být spíše vyšší než širší a měl by pojmout aspoň 5 l vody. Na 100 g těstovin počítejte vždy 1 l vody, aby měly těstoviny prostor se pořádně povařit. Do vody nepřidávejte olej.
Teoreticky jste teď připraveni, takže vzhůru do přípravy vlastních těstovin. Vyzkoušejte následující recepty:
Základní těsto na bezvaječné těstoviny
150 g pšeničné mouky typ 405 (ta nejsvětlejší)
150 g semolinová krupice
sůl
150 ml studené vody
Základní těsto na vaječné těstoviny
400 g semolinová krupice
4 vajíčka
1 špetka soli
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.