Jak usušit rychle ovoce

Také jste zavalení hromadami čerstvé voňavého ovoce? Nasušte si ho do zásoby na zimu. Prozradíme vám, jak správně postupovat.

Kde sušit?

  • venkovní sušení

Pokud na to máte vhodné prostory, můžete ovoce sušit pěkně ve stínu. Naše babičky k tomu účelu používaly suchou a vyhřátou půdu. V případě, že plánujete ovoce sušit ve stínu venku, přeneste ho vždy na noc do místnosti, aby do sebe přes noc nenatáhlo vlhkost. Když se vám poštěstí trefit se do vlny letních vedet, máte během pár dnů nasušeno.

 

  • sušení v troubě 

Poněkud rychleji, ovšem energeticky náročněji usušíte ovoce v troubě. Ovoce sušte na speciálních sítech, protože na plechu k němu z jedné strany teplý vzduch nemůže, a sušení tak trvá déle. Sušit začněte zhruba na 30 °C. Až se ovoce trochu scvrkne, zvyšte teplotu na 70 °C. Při sušení nechte pootevřená dvířka trouby (strčte do nich třeba vařečku), aby mohla pára z ovoce unikat.

 

  • sušení v sušičce 

Nejekonomičtější a nejrychlejší sušení ovoce představuje sušička. Během jednoho cyklu v ní usušíte víc ovoce než v troubě a sušení v ní je jistější než sušení na slunci. Nemusíte se totiž obávat, že vám pracně nasušené ovoce kvůli zbytkové vlhkosti zplesniví. Naskládáte ovoce na jednotlivé rošty, nastavíte teplotu a už se nemusíte o nic starat.


 

 

Jak postupovat při sušení

  • vyberte si zralé kusy
  • ovoce pečlivě omyjte a osušte
  • vyjměte případné pecky a nakrájejte jednotlivé plody na tenké, zhruba stejně tenké plátky (v ideálním případě by neměly být silnější než 5 mm).  S tím vám pomůže například ruční kuchyňský kráječ. 
  • narovnejte jej na sušící síto v jedné vrstvě, aby se plátky nepřekrývaly
  • vložte do sušičky a zapněte termostat
  • po usušení ovoce uskladněte ve sklenicích se šroubovatelným uzávěrem nebo v plátěném pytlíku. 

Pokud nechcete, aby ovoce, jako jsou například jablka, zhnědlo, plátky ihned namočte do slané vody a vyndejte je až po 10 minutách. Nálev připravíte tak, že do 2 litrů vody dáte  25 g soli. Samozřejmě pak ovoce můžete i sníst, zachová si svou krásnou barvu. Podle návodu na našem blogu si pak můžete vyrobit takhle krásný věnec z jablečných křížal.  

 

 

Proč se vlastně namáhat se sušením?

- sušené ovoce si zachovávává až 85 % vitamínů
- doma sušené ovoce není sířené a doslazované cukrem
- sušené ovoce vám poslouží jako zdravá náhrada sladkostí

Vyzkoušejte sušičku Concept, která vám kromě ovoce usuší i zeleninu a houby. Ale také například květiny na ozdobu, bylinky na čaj nebo klobásky. 

Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup