K vaření na páře nepotřebujete parní hrnec
Chcete vařit v páře a nemáte doma místo nebo finance na nový parní hrnec? Nevadí, vystačíte si i s pařáčkem za pár korun.
Proč je vaření v páře tak oblíbené?
Jídlo připravované v páře znali už staří Číňané. Teď však zažívá renesanci. Čím více lidí se zajímá o zdravý životní styl, tím více jich objevuje kouzlo vaření v páře. Potraviny vařené v páře jsou totiž chutnější, barevnější, lépe stravitelnější a zdravější než ty uvařené ve vodě. Jen si vzpomeňte na nevábně brčálovou barvu vařené brokolice. Se svěže zelenými růžičkami té samé zeleniny z páry se to nedá vůbec srovnat. A proč třeba brokolice připravená na páře obsahuje až o 60 % více vitamínu C? Odpověď je jednoduchá – vitamín se nevyvaří do vody. A stejné je to i s ostatními vitamíny a minerály.
Jak na to
Vaření v páře funguje na jednoduchém principu a nepotřebujete k němu žádné speciální nádobí. Postačí vám větší hrnec a obyčejný pařáček, který máte doma třeba na knedlíky. Do hrnce nalejte tolik vody, aby dosahovala těsně pod dno pařáčku. Na pařáček položte potraviny, které chce uvařit, přiklopte policí a zapněte vařič. Kuřecí maso se vám v páře uvaří za čtvrt hodinky a houby to zvládnou do deseti minut.
Šestero vaření v páře
- Zeleninu, kterou chcete v páře vařit, nakrájejte na malé kousky.
- Suroviny skládejte do pařáčku od nejtvrdších po měkké. To znamená, že například mrkev a brambory budou dole, květák a kukuřice spíše nahoře. Stejně tak maso bude v pařáčku dole, ryby zase nahoře.
- Dbejte na to, abyste nedali pod pařáček moc vody, a tak se během varu spodní vrstva nevařila prostě klasicky ve vodě.
- Během varu zkontrolujte, zda se vám neodpařila všechna voda, ať si nezničíte hrnec.
- K surovinám přidejte bylinky, pára jejich chuť propůjčí celému pokrmu.
- Nezapomeňte, že vitamíny A, D, E, K jsou rozpustné pouze v tucích. Proto si zeleninu na taliři vždy pokapejte troškou kvalitního oleje.
Jak dlouho se co v páře vaří
doba varu | potraviny |
5 - 10 minut | hrášek, houby, špenát, rajčata |
10 - 15 minut | ryby, kuření maso, brokolice, květák, paprika, chřest, pórek, kostičky mražené zeleniny |
20 - 30 minut | brambory, mrkev, fazole, celer, růžičková kapusta |
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.