K vaření na páře nepotřebujete parní hrnec

Chcete vařit v páře a nemáte doma místo nebo finance na nový parní hrnec? Nevadí, vystačíte si i s pařáčkem za pár korun.

Proč je vaření v páře tak oblíbené?
Jídlo připravované v páře znali už staří Číňané. Teď však zažívá renesanci. Čím více lidí se zajímá o zdravý životní styl, tím více jich objevuje kouzlo vaření v páře. Potraviny vařené v páře jsou totiž chutnější, barevnější, lépe stravitelnější a zdravější než ty uvařené ve vodě. Jen si vzpomeňte na nevábně brčálovou barvu vařené brokolice. Se svěže zelenými růžičkami té samé zeleniny z páry se to nedá vůbec srovnat. A proč třeba brokolice připravená na páře obsahuje až o 60 % více vitamínu C? Odpověď je jednoduchá – vitamín se nevyvaří do vody. A stejné je to i s ostatními vitamíny a minerály.

Jak na to
Vaření v páře funguje na jednoduchém principu a nepotřebujete k němu žádné speciální nádobí. Postačí vám větší hrnec a obyčejný pařáček, který máte doma třeba na knedlíky. Do hrnce nalejte tolik vody, aby dosahovala těsně pod dno pařáčku. Na pařáček položte potraviny, které chce uvařit, přiklopte policí a zapněte vařič. Kuřecí maso se vám v páře uvaří za čtvrt hodinky a houby to zvládnou do deseti minut.

Šestero vaření v páře

  1. Zeleninu, kterou chcete v páře vařit, nakrájejte na malé kousky.
  2. Suroviny skládejte do pařáčku od nejtvrdších po měkké. To znamená, že například mrkev a brambory budou dole, květák a kukuřice spíše nahoře. Stejně tak maso bude v pařáčku dole, ryby zase nahoře.
  3. Dbejte na to, abyste nedali pod pařáček moc vody, a tak se během varu spodní vrstva nevařila prostě klasicky ve vodě.
  4. Během varu zkontrolujte, zda se vám neodpařila všechna voda, ať si nezničíte hrnec.
  5. K surovinám přidejte bylinky, pára jejich chuť propůjčí celému pokrmu.
  6. Nezapomeňte, že vitamíny A, D, E, K jsou rozpustné pouze v tucích. Proto si zeleninu na taliři vždy pokapejte troškou kvalitního oleje.

Jak dlouho se co v páře vaří

doba varu potraviny
5 - 10 minut hrášek, houby, špenát, rajčata
10 - 15 minut ryby, kuření maso, brokolice, květák, paprika, chřest, pórek, kostičky mražené zeleniny
20 - 30 minut brambory, mrkev, fazole, celer, růžičková kapusta

 

Tištěný katalog

Prolistujte si náš tištěný katalog plný novinek pro váš útulný domov. A navíc za super ceny! Neotálejte ani minutu a inspirujte se našimi nápady.

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací. Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Kolekce a akce

na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů

Léto 2018

1338 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup