Levandulové léto v kuchyni
Levandule lékařská je okouzlující bylina, která každoročně provází naše české léto. Zabydlela se tu díky tomu, že ji tak milujeme...
Donedávna u nás levandule nepatřila k běžným kuchyňským ingrediencím, jako je tomu ve Francii a Itálii, ale tento trend už pozvolna doháníme. Silné aroma bylinky doprovází nahořklá chuť, a tak se s ní učíme zacházet. Snítku lze přidat k pečeným masům, do marinády při grilování a určitě ji vyzkoušejte k přípravě sladkých pokrmů, jako jsou koláče, zmrzliny, kompoty, pudinky a sirupy. Pokud jste to ještě nevyzkoušeli, určitě letos zaexperimentujte.
FRANCOUZSKÉ MADLENKY
Madeleines – madlenky, mají tvar mušlí a chuť máslového piškotového těsta. Dává se do něj také mandlová mouka, citrony nebo levandulové květy. Ideálně čerstvé, ale máte-li sušené, rozemněte je a použijte také. Charakteristický tvar tohoto cukroví je nám známý díky formičkám na tlapky. Ale tady představují mušle a na rubu upečeného těsta vždy vznikne vyduté bříško.
SIRUP Z RŮŽÍ A LEVANDULE
Voňavý sirup vytvoříte velice rychle a především k tomu nepotřebujete fůru nedostupných surovin. Stačí jeden svazek levandule a velký květ růže plný lístků. Důležité je, abyste nezkonzumovali rostlinu ošetřenou chemickým postřikem. Poslední surovinou je jablečný ocet, známý jako prostředek k rychlému zahnání žízně, což je v horkých dnech zapotřebí.
VOŇAVÁ ZMRZLINA
Tuhle zvláštní zmrzlinu je třeba okusit. Má smetanovou příchuť a s kvítky to nesmíte přehnat, abyste neměli pocit, že máte na jazyku něco z drogerie. V mnohých receptech se květy ve zmrzlině nechávají. Doporučuji však zmrzlinovou směs přecedit a kvítky odstranit. Úplně stačí, když si jich pár necháte na dozdobení zmrzlinových pohárů. Levandule by měla za sebou nechat jen letmou chuť, která vás i v zimě přenese do slunečné zahrady.
BYLINKOVÝ ČAJ
Levandule má výjimečné, zklidňující účinky. Pomáhá proti nespavosti, zmenšuje nervozitu či depresivní stavy a pomáhá ulehčit i od všudypřítomného stresu. Nejvyšší čas začít pít lahodný čaj, protože nejen to, ale vše kolem čajování je harmonické a povznášející. Nejprve je třeba bylinky vypěstovat, nasbírat, nasušit je - a to vše už vás zbrzdí v rozletu. Pak jen sáhněte po svém oblíbeném hrnku, a může přijít uvolňující chvíle plná pohody.
HRNEK PRO POTĚŠENÍ
A na závěr slíbený tip na dárek. Půllitrový hrnek - vařák - můžete prakticky přistrčit na plotnu, ale také si z něj vytvořit romantický obal na květináč. Nejen sobě, ale především někomu blízkému určitě uděláte radost. Na našem e-shopu objevíte levandulový dekor i na polštářích, na hodinách, limonádových sklenicích atd. Určitě si vyberete.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.