Mrkvová medicína na vlhký kašel
Kromě toho, že mrkev je největším zdrojem beta-karotenu, který prospívá našemu zraku, dokáže tahle skromná zelenina pomoci průduškám při chřipkách a nachlazení. Mrkev je výborná jako čerstvá na chroupání, nastrouhanou ji lze přidat do pečiva - do těsta na chléb i do sladkých dortíků, z dušené mrkve společně s ostatní zeleninou vzniknou výtečné omáčky.
Recept na mrkvovou medicínu se v mnoha rodinách předává z pokolení na pokolení. Jedná se o podpůrný lék, užívající se po dobu, kdy vás trápí kašel. Pokud z receptu vynecháte zázvor, můžete ho podávat i malým dětem. Medicína je oslazená medem a svou konzistencí připomíná dětskou přesnídávku, takže jim bude dokonce i chutnat. Základní recept pro dospělé je obohacen o zázvor díky zajímavější chuti. Také je vhodné do něho přidat kapku oleje, aby tělo lépe důležitý beta-karoten vstřebalo.
Příprava: 1 hodina * Získáte: něco přes 0,5 l medicíny
- 500 g očištěné mrkve
- 5 cm zázvoru
- 2 lžičky kvalitního oleje
- 4 polévkové lžíce medu
- voda
1. Očištěnou mrkev nakrájejte na kousky, zázvor na plátky. Směs zakápněte olejem a přidejte vodu tak, aby zelenina nevykukovala. Vařte na mírném plameni, až mrkev změkne.
2. Zeleninu zceďte, šťávu, které zbývá asi 0,5 l zachyťte a dejte zchladnout.
3. Kousky zázvoru odstraňte, mrkev přesuňte do mixéru a společně s několika lžícemi šťávy rozmixujte na jemné pyré.
4. Do šťávy zchladlé asi na 36 °C přidejte med a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte pyré a ihned naplňte vymyté a vypařené sklenice. Dobře je uzavřete a uložte v chladničce.

Pokud máte po ruce čerstvou mladou mrkev, pak je vhodné její povrch očistit pouhým kartáčem. Nejvíce živin se totiž soustřeďuje ihned pod slupkou. Zelená nať živiny z kořenů odebírá, proto pokud všechnu mrkev nespotřebujete, nať odřízněte a mrkev uložte v mikrotenových sáčcích do lednice do přihrádky na zeleninu. Zázvor, který je do receptu přidán, je třeba po uvaření odstranit, jinak by byla medicína ostrá. Při pobolívání v krku by to bylo nepříjemné.
Zachycené šťávy je po uvaření zeleniny asi půl litru. Medicínu si můžete udělat i řidší, za předpokladu, že ji uvaříte ve větším množství vody. Avšak v hustší konzistenci obsah cca za týden spotřebujete a rychle do sebe dostanete to potřebné. Medu je akorát, ale opět platí, pokud máte raději sladší, na této surovině při nemoci rozhodně šetřit nemusíte.
Mrkvové pyré užívejte 3x denně po 1 polévkové lžíci. Během týdne ucítíte úlevu a začnete odkašlávat. Medicínu byste měli za tuto dobu spotřebovat.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.
_cmsico.jpg)
_cmsico.jpg)
_cmsico.jpg)
_cmsico.jpg)
_cmsico.jpg)
_cmsico.jpg)