Mrkvová medicína na vlhký kašel

Kromě toho, že mrkev je největším zdrojem beta-karotenu, který prospívá našemu zraku, dokáže tahle skromná zelenina pomoci průduškám při chřipkách a nachlazení. Mrkev je výborná jako čerstvá na chroupání, nastrouhanou ji lze přidat do pečiva - do těsta na chléb i do sladkých dortíků, z dušené mrkve společně s ostatní zeleninou vzniknou výtečné omáčky. 

Recept na mrkvovou medicínu se v mnoha rodinách předává z pokolení na pokolení. Jedná se o podpůrný lék, užívající se po dobu, kdy vás trápí kašel. Pokud z receptu vynecháte zázvor, můžete ho podávat i malým dětem. Medicína je oslazená medem a svou konzistencí připomíná dětskou přesnídávku, takže jim bude dokonce i chutnat. Základní recept pro dospělé je obohacen o zázvor díky zajímavější chuti. Také je vhodné do něho přidat kapku oleje, aby tělo lépe důležitý beta-karoten vstřebalo. 

 

Příprava: 1 hodina * Získáte: něco přes 0,5 l medicíny

  • 500 g očištěné mrkve
  • 5 cm zázvoru
  • 2 lžičky kvalitního oleje
  • 4 polévkové lžíce medu
  • voda

1. Očištěnou mrkev nakrájejte na kousky, zázvor na plátky. Směs zakápněte olejem a přidejte vodu tak, aby zelenina nevykukovala. Vařte na mírném plameni, až mrkev změkne.

2. Zeleninu zceďte, šťávu, které zbývá asi 0,5 l zachyťte a dejte zchladnout.

3. Kousky zázvoru odstraňte, mrkev přesuňte do mixéru a společně s několika lžícemi šťávy rozmixujte na jemné pyré.

4. Do šťávy zchladlé asi na 36 °C přidejte med a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte pyré a ihned naplňte vymyté a vypařené sklenice. Dobře je uzavřete a uložte v chladničce.

 

 

Pokud máte po ruce čerstvou mladou mrkev, pak je vhodné její povrch očistit pouhým kartáčem. Nejvíce živin se totiž soustřeďuje ihned pod slupkou. Zelená nať živiny z kořenů odebírá, proto pokud všechnu mrkev nespotřebujete, nať odřízněte a mrkev uložte v mikrotenových sáčcích do lednice do přihrádky na zeleninu. Zázvor, který je do receptu přidán, je třeba po uvaření odstranit, jinak by byla medicína ostrá. Při pobolívání v krku by to bylo nepříjemné.

 

Zachycené šťávy je po uvaření zeleniny asi půl litru. Medicínu si můžete udělat i řidší, za předpokladu, že ji uvaříte ve větším množství vody. Avšak v hustší konzistenci obsah cca za týden spotřebujete a rychle do sebe dostanete to potřebné. Medu je akorát, ale opět platí, pokud máte raději sladší, na této surovině při nemoci rozhodně šetřit nemusíte.

Mrkvové pyré užívejte 3x denně po 1 polévkové lžíci. Během týdne ucítíte úlevu a začnete odkašlávat. Medicínu byste měli za tuto dobu spotřebovat.

 

 

Další zajímavé tipy naleznete na našem blogu.

 


 

Co se vám bude hodit

Zavařovací sklenice s dekorem ovoce sada 4 ks 1 Zavařovací sklenice s dekorem ovoce sada 4 ks 2
Zavařovací sklenice s dekorem ovoce sada 4 ks
196 
Skladem 8 sad
Zobrazit
Zavařovací sklenice s dekorem zeleniny sada 4 ks 1 Zavařovací sklenice s dekorem zeleniny sada 4 ks 2
Zavařovací sklenice s dekorem zeleniny sada 4 ks
199 
Skladem 3 sady
Zobrazit
Dávkovač medu 1 Dávkovač medu 2
Dávkovač medu
369 
Skladem 2 kusy
5,03x
Zobrazit
Nerezové struhadlo 6stranné Culinaria, BANQUET červené 1 Nerezové struhadlo 6stranné Culinaria, BANQUET červené 2
Nerezové struhadlo 6stranné Culinaria, BANQUET červené
149 
Skladem 4 kusy
5,06x
Zobrazit
Masážní gel s hadím jedem 250 ml 1 Masážní gel s hadím jedem 250 ml 2
Masážní gel s hadím jedem 250 ml
189 
Skladem 4 kusy
5,03x
Zobrazit
Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup