Není nad domácí výrobu

Kus bílého pláténka přímo vybízí k tomu, abyste vzali do rukou štětec a barvu a pokusili se o zajímavý vzor. Poradíme vám, jak si zhotovíte originál nejen za chviličku. Takže vám zbyde čas i na domácí bezinkový sirup úplně bez vaření.

Jemný dekor jsme vykouzlili pomocí embosovacího válečku na marcipán. Ten je určen na vytvoření reliéfu do cukrářské hmoty, kterou pak můžete potáhnout luxusní dort nebo třeba sušenky – viz náš článek z 1. června embosované cukroví. Protože se tvořivý duch před ničím nezastaví, chtěli jsme váleček vyzkoušet jinak, než výrobci zamýšleli. A vida, šlo to.

JAK NA TO 
Plastický povrch válečku má za úkol zabořit se do marcipánu nebo do fondánu a zanechat za sebou křehké linie vzoru. Při tisku na látku je zase zapotřebí širší stopa, takže jsme byli zvědaví, jestli to půjde. Váleček nepruží, látku si tedy musíte podložit vrstvou novin, aby materiál trochu spolupracoval. Pozor však, když zvolíte vyšší vrstvu (např. froté ručník), zaboříte se příliš a vzor rozmažete. Barva na otisk vystačí pouze na jedno otočení, takže v návrhu pracujte s menšími plochami. Ty musí také odpovídat šířce válečku. 
 
1. CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 80 × 80 cm bílého bavlněného plátna 
  • 3 odstíny textilních barev zn. Art e Miss 
  • 3 kuchyňské houbičky 
  • plochý štětec 
  • akýrnickou pásku 
  • papír na pečení 
  • váleček na marcipán 
  • šicí potřeby

2. VYPNUTÍ LÁTKY

Textil přilepte lakýrnickou páskou k podložce (nezapomeňte na vypodložení novinami) a podle pravítka si obyčejnou tužkou libovolně rozčleňte plochu na nepravidelné úseky (většinou vyjdou trojúhelníky a čtyřúhelníky). Pak si vymezte plochu pomocí pásky a kusů papíru na pečení. Ten ochrání sousední plochy, na kterých budou později další odstíny barev. Plochým štětcem natupujte suchý povrch (mokrý by barvu vtáhl dovnitř) houbičky a barvu přeneste lehkými dotyky na váleček. Barva je hustá, ale neřeďte ji vodou. Na malých hranách válečku by jí pak ulpělo příliš málo.
3. TISK ZELENOU

Otočením válečku otiskněte dekor na vymezenou plochu látky. Zde směřoval váleček vodorovně s levou páskou směrem doprava. V každém úseku však můžete pokračovat jiným směrem. Představte si vždy směr válečku, protože pod různými úhly může dojít k nedotištění plochy v krajích, protože váleček na ni nedosáhne. Musíte pracovat citem a s rozmyslem. Barva rychle schne, takže ji nechejte trošku zavadnout a pak opatrně sloupněte pečicí papír s páskou. Vymezte další plochu a stejným způsobem pokračujte. Pracujte raději na opačném konci látky, protože pásku je třeba nalepit i na sousední plochu, která již může být potištěná, takže barva by měla být zaschlá.

4. FIXACE A ÚDRŽBA

Barvy nechejte několik hodin schnout. Následně je zafixujte zažehlením. Tkaninu žehlete po rubu minimálně 5 minut teplotou nastavenou na bavlnu. Nakonec ubrus olemujte na stroji dvojitou podehnutou záložkou.
TIPY

  • Pokud si chcete práci zjednodušit, potiskněte tkaninu nahodile, prostě, jak vás napadne. Využijete-li soutisk barev, vrstvěte přes sebe dva nebo všechny tři odstíny různými směry. Touto technikou je potisknutý ubrousek vpravo na fotografii.
  • Tisk válečkem moc pěkně vychází na papíru. Můžete si tak zhotovit originální dárkový papír, shodný s upečeným a nazdobeným marcipánovým dortem. Nebo jím obalit domácí bezinkový sirup. 
  • Pozor - Při dlouhodobější práci s válečkem dojde k tomu, že se barva trošku zapustí do povrchu nebo spojů válečku. Váleček pak dobře omyjete, ale počítejte s tím.

A přidáváme recept na domácí bezovou šťávu, když už jsme vás namlsali. 

BEZINKOVÝ SIRUP 
Potřebujete: 

  • 20 velky´ch květů bezinek
  • 2 citróny ideálně v bio kvalitě, případně důkladně omyté 
  • 1,5 kg cukru krupice 
  • 1–2 lžíce kyseliny citronové
  1. Základní surovinou jsou květy bezu. Sbírejte je za sucha, těsně po rozkvětu a nůžkami ostříhejte stonky. Snažte se vyklepat všechny broučky a květy poté lehce omyjte ve vodě. 
  2. Květy dejte do čisté sklenice, džbánu nebo skleněné mísy. Na něj položte citrony nakrájené na kolečka a zalite vychladlou převařenou vodou. 
  3. Vše nechte stát přikryté utěrkou asi 24 hodin v chladnější místnosti.
  4. Přeceďte přes jemny´ cedník vyloženy´ gázou.
  5. Do tekutiny přidejte cukr,kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění cukru. Trošku si zamícháte trvá t asi 15 minut. A pak máte hotovo. 
  6. Plňte do sterilních suchy´ch lahví, zazátkujte a uložte v chladničce. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní. Můžete ji také dát zmrazit do tvořítek na led a používat k ochucení v parných dnech. Další možností je  jednoduše ho krátce svařit a nechat v horké lázni cca při 70 stupních v zavařovacích sklenicích sterilovat 10 minut. 

Při servírování domácích limonád se vám můžou hodit: 
 
Silikonová forma na led s brčkem 
 
Skleněný džbán 
 
Zavařovací sada 

Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup