Poháry vítězů

Důvod k oslavě se vždycky najde. Chystáte malou domácí slavnost a nechce se vám péct? Bez sladké tečky by to ale nebylo ono. Pusťte se do našlehaných pěn, koktejlů i zdravého mlsání s jogurtem. Je to rychlý a efektní způsob, jak nabídnout sezonní ovoce i lahodnou čokoládu. Jediné, co potřebujete je větší množství sklenic na poháry.

S klidem sáhněte po sklenkách na víno. A rozhodně nevadí, když se na stole sejde každá sklenice jiná. Výsledek bude o to zajímavější. Máte-li jich nedostatek, pořiďte si na léto novou sadu pro chvíle, kdy jste pohromadě s větší partou přátel.
 
JAK NA TO
Přípravu pohárů si rozvrhněte podle toho, jaké recepty připravujete. Ovocné poháry by měly překypovat čerstvostí, připravte je tedy přímo před samotným servírováním. Zmrzlinové dezerty samozřejmě také nesnesou odklad. Zato čokoládové pěny a krémy se želatinou je třeba delší dobu chladit. Můžete si je tedy připravit dopředu. Při chystání většího počtu chodů to oceníte, protože jen sáhnete do chladničky pro hotové pohoštění. Chcete-li se naučit něco nového, připravili jsme pro vás jednoduchý trik – plnění sklenice dvěma náplněmi, po diagonále.

1. NA ŠIKMÉ PLOŠE
Vyzkoušeli jsme výrobu kokosového krému. Lahodný krém obsahuje plátkovou želatinu, takže dokáže dobře ztuhnout. Kouzlo spočívá v tom, že sklenku musíte naplnit v šikmé poloze (nejlépe lžičkou) a sklenici je třeba v tomto sklonu ponechat, až do ztuhnutí krému. Proto si pro sklenice musíte vybudovat šikovnou oporu. Ideální je, vytvořit si zářezy do správně vysoké krabice, jejíž dno je třeba zatížit, aby byla krabice stabilní.

2. PŮL NAPŮL
A takhle to dopadne. V okamžiku, kdy sklenici se ztuhlou pěnou postavíte, mějte připravené rozšlehané jahody rovněž zahuštěné želatinou. Směs nalijte k bílé pěně přesně do místa, kam dosahuje kokosový krém. Poháry nechejte ztuhnout v chladničce.

3. TROJÍ POKUŠENÍ
Vychlazený základ pohárů zbývá jen dozdobit ovocem, kandovanými třešněmi, mátou a podávat. Výběr chutí je jen na vás. My jsme mlsali (na obr. zleva) řecký jogurt s müsli, ostružinami a mátou, jahody s kokosovým krémem a čokoládovou pěnu s whisky. Recepty naleznete v závěru článku. Pochutnejte si.
 
KOKOSOVÁ PĚNA S JAHODAMI
kokosová pěna

  • 4 plátky želatiny
  • 150 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 100 ml smetany na šlehání
  • špetka mleté skořice

jahodový mix

  • 250 g čerstvých jahod
  • 2 vanilkové cukry
  • 3 plátky želatiny
    • Do kastrolku dejte kokosové mléko, cukr a skořici a směs zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. 
    • Mezitím nechte bobtnat želatinu ve studené vodě. 
    • Do odstavené horké směsi (nesmí se vařit) vmíchejte vymačkanou želatinu. Rozmíchejte, nechejte zchladnout a zatím ušlehejte smetanu. 
    • V okamžiku, kdy směs začíná tuhnout, smetanu opatrně vmíchejte. Krém vložte do sklenice a v šikmé pozici nechejte ztuhnout, nejlépe do druhého dne v chladničce.
    • Jahody rozmixujte s cukrem a zahustěte želatinou. Směsí dolijte ztuhlý kokosový krém a dejte znovu chladit.

 
JOGURT S MÜSLI
 
Hustý řecký jogurt oslaďte medem, vložte do sklenic a zasypte vrstvou oblíbeného müsli. Těsně před podáváním pohár dozdobte ostružinami posypanými cukrem a dozdobte lístečky máty.
 
ČOKOLÁDOVÁ PĚNA

  • 100 ml smetany na vaření
  • 120 g 70% čokolády
  • 3 plátky želatiny
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 40 ml whisky
  • hrst dětských mini piškotů
    • Smetanu na vaření pomalu ohřívejte společně s rozlámanými kousky čokolády. 
    • Mezitím namočte želatinu do studené vody a nechejte bobtnat. 
    • Dobře rozpuštěnou čokoládu odstavte, želatinu vymačkejte a vložte ji do čokolády. 
    • Přidejte alkohol a metličkou rozšlehejte na hladkou hmotu. 
    • Než směs vychladne, ušlehejte smetanu a po malých částech ji zašlehejte do chladného základu.
    • Do sklenice vložte pár sušenek, zalijte je pěnou, dozdobte nebo proložte dle chuti a dejte do lednice ztuhnout.

Servírování do skla vypadá vždy velmi elegantně a luxusně. V mělkých sklenicích na margharitu můžete servírovat například zmrzlinu nebo sorbet, ty vyšší se hodí právě na různé pěny. 

Sklenice na margaritu

Sklenice na grappu 

Sklenice na long drink 

Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup