Pomazánky z vajec, avokáda a šunky s vaflovými košíčky
Možná vám letos tolik vařených a ozdobených vajec nezbylo, protože koledníky jste očekávat nemohli, ale i ten zbytek je dobré zkonzumovat začerstva...
Natvrdo vařená vejce je ideální spotřebovat do různých salátů. Buď do teplého bramborového - s bylinkami a máslem, anebo zastudena do zeleninového salátu s opečenými krutonky. Pokud máte chuť jen tak na něco k vínu, připravte si k večeři rychlé pomazánky, mezi nimiž patří k nejoblíbenějším právě vajíčkové.
Příprava: košíčky - 15 minut + pečení * pomazánky 15 minut každá
Získáte: 36 košíčků
VAFLOVÉ KOŠÍČKY
- 150 g hladké mouky
- 1 ½ lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 1 lžíce oleje
- 1 vejce, L
- hrst nasekaných bylinek - petrželky, pažitky, bazalky apod
Sypké přísady prosejte do mísy, přidejte mléko, olej, vejce a nasekané bylinky, a ruční metlou šlehejte asi 5 minut, až je těsto hladké a napěněné. Nechte krátce odstát. Pak těsto nalijte do olejem vystříkaných košíčků a pečte asi 18 minut v troubě vyhřáté na 175 °C. Podobně lze využít vaflovač. Těsto vystačí k naplnění 1½ silikonové formy.
VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA
- 4 vejce, uvařená natvrdo
- 1 šalotka, nasekaná najemno
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce ricotty (lučiny, paloučku)
- špetka kurkumy
- sůl, pepř
Vejce a šalotku nasekejte nadrobno, přidejte zbylé ingredience, promíchejte a hladce rozmixujte. Dejte vychladit a pak pomocí zdobicího sáčku nastříkejte na košíčky.
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA
- 1 zralé avokádo
- 1 lžíce olivového oleje
- pár kapek limetky
- 1 malý stroužek česneku, rozmělněný
- ¼ červené cibule, jemně nasekaná
- sůl, pepř
Ingredience vložte do sekáčku a vše rozmixujte na hladký krém. Nechte chvíli vychladit, přesuňte do zdobicího sáčku a nastříkejte na košíčky. Ihned podávejte, avokádový krém na vzduchu hnědne!
ŠUNKOVÁ/SALÁMOVÁ POMAZÁNKA
- 4 vejce
- 100 g lučiny
- 70-100 g šunky (křemešníku apod.) nasekané nadrobno
- 2 jarní cibulky, střední část nasekaná najemno
- sůl
- růžový pepř, jemně mletý
Do sekáčku vložte veškeré ingredience a dobře je rozsekejte do téměř hladké pěny. Vložte ji do zdobicího sáčku a nastříkejte na vychladlé košíčky. Na mísu dejte opraný polníček zakápnutý citronovým olivovým olejem, přidejte nazdobené košíčky a podávejte - nejlépe s bílým vínem.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.