Pozvěte přátele na fondue

Uspořádejte originální posezení s přáteli ve švýcarském stylu. Anebo si jen připravte skvělou večeři. Díky našim receptům si pochutnáte na fondue, na které jen tak nezapomenete.

Fondue (čtěte fondy) pochází z oblasti francouzského Švýcarska, Savojska a Piemontu a původně označoval pouze pokrm z roztaveného sýru. V dnešní době se toto pojmenování používá obecně pro všechna jídla, při kterých se namáčí kousky potravin do tekutiny. Touto tekutinou může být jak sýr, tak čokoláda, olej nebo dokonce vývar.

Sýrové fondue
Nejstarší varianta oblíbeného pokrmu se tradičně připravuje smícháním roztaveného sýru a bílého vína. Jako pojivo se přidává škrob a celá směs se dochucuje střikem třešňovice, česnekem a pepřem. Chuť sýrového fondue se liší kraj od kraje v závislosti na druzích použitého sýru.

Švýcarské fondue (4 porce):

2 bagety nakrájené na kostičky
300 g jemně nastrouhaného sýru Gruyere
300 g jemně nastrouhaného švýcarského Ementálu
1 stroužek česneku
300 ml sladšího vína
1 lžíce škrobu
2 lžíce třešňovice
bílý pepř
muškátový oříšek
mletá paprika

Nastrouhejte do hrnce půl stroužku česneku, přilejte víno a pomalu zahřívejte. Jakmile bude víno horké, přisypávejte postupně za stálého míchání sýr a nechte ho roztát. Poté přidejte nastrouhanou druhou polovinu česneku, smíchejte škrob s třešňovicí, přidejte k sýrové směsi a přiveďte krátce k varu. Zapalte svíčku pod miskou na fondue, nalijte do ní část roztaveného sýra a dochuťte kořením. Kousky bagety napichujte na vidličku a namáčejte v sýru.

Pořiďte si sadu na fondue a užijte si perfektní chuť pikantní omáčky:

Čokoládové fondue
Čokoládové fondue představuje sladkou verzi fondue. V čokoládě se při ní namáčí kousky ovoce (jablek, banánů, ananasů nebo jahod), ale také marshmallow nebo gumoví medvídci. Použít můžete mléčnou, hořkou i bílou čokoládu, ale pozor na její jakost. Na fondue z kvalitní čokolády si pochutnáte nejvíc.

Hříšně dobré čokoládové fondue:

1 kelímek šlehačky
3 tabulky mléčné čokolády (sáhněte po čokoládě s obsahem kakaa aspoň 35 %)
podle chutí pomerančový džus nebo pomerančový likér cointreau
kousky ovoce

Dejte do hrnce šlehačku a pomalu ji zahřívejte. Než dosáhne varu, sundejte ji ze sporáku, vložte do ní na kousky nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Pokud budete čokoládu přidávat do smetany na sporáku, dejte pozor, ať se vám nesrazí. Do čokoládové směsi přilejte džus nebo likér. Pod miskou na fondue zapalte svíčku a směs nalejte do ní. Napichujte ovoce na vidličku a máčejte v čokoládě. Božské spojení sladké čokolády a svěžího ovoce vás dostane.

Tištěný katalog

Prolistujte si náš tištěný katalog plný novinek pro váš útulný domov. A navíc za super ceny! Neotálejte ani minutu a inspirujte se našimi nápady.

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací. Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Kolekce a akce

na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů

Léto 2018

1338 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup