Prázdninové tiramisu

Historie této luxusní lahůdky se traduje od dob renesance. Jedná se o vynikající italský dezert, který se připravuje po celém světě podle různě upravených receptur. V každém případě je však nejdůležitější ingrediencí mandlový likér Amaretto a tučný a lahodný čerstvý sýr mascarpone. Chcete-li obě suroviny jakýmkoli způsobem nahradit, neochutnáte to, co stojí za ochutnání.

Do původní receptury patří ještě syrová vejce, ovšem v létě, kdy často není možné dezert dlouho skladovat (a hrozí i salmonelóza), je vhodnější vejce vynechat nebo použít pasterizovaná vejce, kde k nákaze nedojde. Dezert se aranžuje do skleněné mísy, aby byly vidět jednotlivé vrstvy - krém se prokládá cukrářskými piškoty namočenými do silného espresa smíchaného s likérem. S chutí jsme vyzkoušeli čokoládovo-jahodové tiramisu a uložili ho do skleněné misky s jahodovým dekorem, která je součástí praktického setu s plastovými víčky, který si určitě pořiďte na prázdniny. Dezert tak snadno převezete, kamkoli je třeba. Dekor jahod je na jahodové tiramisu stylový, ale vybrat si můžete i z jiných dekorů. 
 
JAK NA TO
Komplet skleněných misek vám skvěle poslouží pro veškerou přípravu tiramisu. Potřebujete nastrouhat čokoládu, ušlehat smetanu, omýt a nakrájet jahody, vytvořit směs espresa a likéru. Na to všechno využijte různě velké skleněné misky. A do té největší vyrobte samotný dezert. Recept je připraven pro větší objem nádoby, než předvádíme. Zbytek tedy dejte ještě do jedné menší misky. Pokud se i s dezertem vydáte na cesty, zarovnejte ho jen k okraji misky, abyste mohli použít víčko (obr. 3). Pokud jej budete podávat doma, pak lze povrch dezertu nazdobit tak, že piškoty a jahody mohou přesahovat do výšky.
 
1. CO BUDETE POTŘEBOVAT
K nejdůležitějším ingrediencím patří mandlový likér a mascarpone. Pravé italské cukrářské piškoty jsou sice dlouhé a do misky je budete muset nakrájet na kousky, ale to nevadí. Jsou akorát tak sladké a i v dezertu stále drží svůj tvar. Ještě přidejte trošku cukru a smetanu ke šlehání – a samozřejmě sezonní ovoce. Protože budeme připravovat krém plný čokolády, nejchutnější kombinací budou jahody nebo maliny.
 
2. ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
Na dno misky nakrájejte piškoty tak, aby pokryly celé dno. Kousek po kousku je namáčejte do směsi silného espresa a likéru. Potom našlehaným krémem pokryjte vrstvu piškotů. Povrch urovnejte do roviny a přidejte vrstvu nakrájených jahod. Znovu zopakujte všechny tři vrstvy. Samozřejmě záleží na tom, jak velkou misku plníte. Čím vyšší, tím lépe, protože zopakujete nad sebou více vrstev lahodných chutí. V krému je zašlehaná spousta nastrouhané čokolády, takže se těšte na výsledek.

3. TIRAMISU DO TERÉNU
V okamžiku, kdy urovnáte dezert do výše misky, je hotovo. Končete krémem, který dozdobte čokoládou, a pokud vám zbude místo, přidejte pár kousků ovoce a lístečky máty. Dezert nechejte do druhého dne dobře vychladit. Pak už jen zbývá zaklapnout víčko – a můžete jet na návštěvu, kde vás rádi přivítají…
 

TIRAMISU S ČOKOLÁDOU A JAHODAMI
Příprava: 40 minut + chlazení
 
POZN.: pokud budete plnit naši misku o objemu 950 ml, bude vám stačit zhruba polovina surovin; v opačném případě naplníte dortovou formu o průměru 21 cm. 

  • 450 g mascarpone
  • 60 g moučkového cukru a 3 lžičky krupicového cukru
  • 125 ml mandlového likéru Amaretto
  • 100 g nastrouhané hořké (70%) čokolády
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • šálek silného espresa
  • 2 balení dlouhých cukrářských piškotů
  • 500 g jahod nebo malin
  1. Připravte si větší šálek silného espresa a nechejte ho vychladnout.
  2. Ve větší míse našlehejte ruční metlou sýr mascarpone, moučkový cukr, 3 lžíce likéru a 2/3 nastrouhané čokolády.
  3. V menší misce ušlehejte smetanu a pomalu ji vmíchejte do připraveného krému.
  4. Do hlubokého talíře si připravte vychladlou kávu a zbytek likéru, přidejte 3 lžičky krupicového cukru a promíchejte. Rozkrájené piškoty namáčejte ve směsi a vyložte jimi těsně vedle sebe dno misky. Dále urovnejte vrstvu krému, vrstvu nakrájených jahod a celý postup zopakujte až do potřebné výšky. Končete krémem, který posypte zbývající čokoládou. Dezert nechejte chladit do druhého dne.

 
TIP: Pokud dezert nepotřebujete uzavřít pod víčko, můžete druhý den dozdobit horní plochu do výšky. Přidejte zkrácené piškoty a jahody nakrájené na plátky. Z menší mističky lze vytvořit pomocí aranžérské gumy mísu na nožce. Správně vychlazený dezert lze krájet a pomocí lžíce docela dobře vyndat po malých porcích na talířky.
 
K přenášení můžete využít i smaltované misky s víčky a nebo naše další tipy. 

Plastový box s poklopem 
Smaltované misky s víčky 
Přenosný box 

Nenechte si utéct další naše tipy, které pro vás pravidelně připravujeme a zaregistrujte se. 

 

Tištěný katalog

Prolistujte si náš tištěný katalog plný novinek pro váš útulný domov. A navíc za super ceny! Neotálejte ani minutu a inspirujte se našimi nápady.

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací. Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Kolekce a akce

na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů

Léto 2018

1338 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup