Připravte si skvělý zeleninový nákyp
Nevíte, jaké jídlo uvařit, aby chutnalo celé rodině? Vyzkoušejte barevný zeleninový nákyp, kterým se zavděčíte i vybíravým strávníkům. Kombinace nasládlé máslové zeleniny s dozlatova upečeným sýrem a mladými bramborami je prostě neodolatelná.
Co budete potřebovat
Na nákyp:
350 g mražené zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev) nebo tu samou zeleninu v čerstvé formě a nakrájenou na kostičky
1 svazek nakrájené petrželky kudrnky bez stonků
6 vajíček
1 balení tvrdého sýra
lžíci másla
sůl a pepř podle chuti
Na brambory:
brambory podle počtu strávníků
kousek másla
najemno nakrájenou petrželku kudrnku
Postup
1. Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte mraženou zeleninu a nechte pomalu dusit, dokud není zelenina měkká.
2. Vajíčka rozklepněte a rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte do tuha a osolte a opepřete.
3. Větší část našlehaných bílků smíchejte opatrně se zeleninou a žloutky a vlijte do zapékací misky.
4. Na směs nasypte petrželku a přikryjte ji zbytkem sněhu.
5. Povrch budoucího nákypu poklaďte plátky sýra nebo posypte nastrouhaným sýrem, vložte do trouby a nechte zapéct.
6. Brambory oloupejte, uvařte v osolené vodě a sceďte. Pokud vlastníte hrnec se silným dnem, stačí nalít trochu vody na dno a brambory vlastně uvařit v páře - budou chutnější. V malém rendlíku rozehřejte máslo, vsypte do něj petrželku a nechte ji chviličku opékat, aby změkla a máslo získalo její chuť.
7. Brambory promíchejte s petrželkovým máslem.
8. Z trouby vytáhněte do zlatova upečený nákyp, krájejte na čtverce a podávejte s petrželkovými bramborami.
Co by se vám k tomuto receptu mohlo v kuchyni hodit
Prim hraje zapékací miska z odolného skla:
Chybět nesmí ani pořádný hrnec se sendvičovým dnem:
A protože jíme i očima, dejte si záležet a podávejte oběd na pěkném stolním nádobí:
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.