Rychlý slunečnicový chléb

Kyprý, voňavý a dobrý chléb lze udělat i velice rychlým způsobem. Bez kvásku a příprav. Jednoduše si ho upečte v plechové formě.

Když doma chybí chleba a vám se ani za nic nechce večer ven nebo také nemáte kam pro něj jít. Přesně v takovéto chvíli stačí strčit pár ingrediencí do hnětače a za chvíli se všude kolem line vůně upečených slunečnicových semínek. Vše, co k výrobě chleba potřebujete, máte obvykle ve spíži.

K pečení slunečnicového chleba se často používá celozrnná pšeničná mouka, takže barva krajíčků je taková medově zlatavá. Tato mouka se používá spíše v případě, když se peče tmavý, vícezrnný chléb. Základ tohoto receptu tvoří pšeničná mouka chlebová, která ale také není docela bílá. Někdy se do těsta přidávají nastrouhané vařené brambory. Lepší jsou však ovesné vločky. Jsou moc chutné a výsledek je nadýchaný a křupavý po štědře přidaných semínkách slunečnice.

Když těsto vložíte do vymazané plechové formy (tato patří do skvělé sady pečicích forem), máte za hodinku a půl teplý chléb na stole!

SLUNEČNICOVÝ CHLÉB DO FORMY

Příprava: 15 min + kynutí 45 minut

  • 500 g tmavé pšeničné chlebové mouky
  • 100 g ovesných vloček + hrst na posypání
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 plné lžičky sušeného droždí
  • 500 ml vlahé vody
  • 1 lžička třtinového cukru 
  • 100 g loupaných slunečnicových semínek

1. Hranatou formu vymažte sádlem. Do zadělávací mísy dejte přesetou mouku, vločky, přimíchejte sůl a sušené droždí.

2. Ve vlažné vodě rozpusťte cukr, ve směsi vytvořte důlek a směs zalijte. Vypracujte těsto hnětacími háky. Zprvu je promísené těsto lepkavé; je třeba hnětat ještě alespoň 5 minut, až je těsto kompaktnější a odděluje se od stěn. Povrch bochánku poprašte moukou, mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 30 minut kynout.

3. Poté vařečkou přimíchejte slunečnicová semínka a nakypřené těsto přesuňte do vymazané formy. Povrch hustě posypte semínky a poprašte moukou. Formu opět přikryjte a těsto nechte 10-15 minut odpočinout. Těsto bude pracovat, takže formu naplňte kousek pod vyznačený okraj. Mezitím vyhřejte troubu na 200 °C.

4. Vykynuté těsto vložte do trouby na střední rošt a pečte 30-35 minut, až bude povrch pevný a zlatavý. Pak chléb vyndejte, vyklepněte na rovný plech, a vložte zpět do trouby otočený semínky dolů. Že je chléb upečený poznáte podle toho, že zní dutě, když poklepete na jeho spodní stranu. Nyní je ještě třeba opéct dozlatova zbývající strany. Chléb by měl být křupavý ze všech stran.

5. Hotový chléb nechte vychladnout na drátěné mřížce, protože pod těstem se sráží voda. Vydrží vláčný několik dní, ale jen těžko se dočká druhého dne :o)

První kynutí trvá 30 minut. Bochánek se vám bude nafukovat před očima. Nechte ho chvíli v klidu a nakonec ještě přimíchejte slunečnicová semínka. Dvojím kynutím a zpracováním se do těsta dostane více vzduchu. Samozřejmě si můžete práci urychlit a všechny ingredience zpracovat najednou. Ale takto je chléb poréznější a o chlup kypřejší.

Druhé kynutí je už krátké, stačí 10-15 minut. Odehrává se ve formě, a i zde už vidíte, že se těsto kulatí. Formu je třeba naplnit tak 1,5 cm pod okraj, aby vám těsto nevyběhlo přes okraj formy. Upečený chléb nakonec převýšil formu o víc jak 4 cm. V nadhledu to není vidět, ale těsto opravdu dost nabude, tak s tím počítejte. Do této formy se celá dávka těsta nevešla, takže vám zbyde ještě na mini bochníček.

 

Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.

 


 

Co se vám bude hodit

Nerezová forma na biskupský chlebíček Nerezová forma na biskupský chlebíček
79 Kč
Skladem 14 ks
Zobrazit
Forma na chléb s nepřilnavým povrchem, BANQUET Forma na chléb s nepřilnavým povrchem, BANQUET
139 Kč
Skladem 1 ks
Zobrazit
Ratanová ošatka na přípravu chleba oválná Ratanová ošatka na přípravu chleba oválná
269 Kč
Skladem 3 ks
Zobrazit
Silikonová forma na biskupský chlebíček, BANQUET
-34 %
Silikonová forma na biskupský chlebíček, BANQUET
119 Kč 179 Kč
Dostupné od 22.5.
Zobrazit
Silikonová forma na biskupský chlebíček Silikonová forma na biskupský chlebíček
149 Kč
Skladem 4 ks
Zobrazit
Silikonová forma na chléb 33x17,5x8 cm, BANQUET Silikonová forma na chléb 33x17,5x8 cm, BANQUET
199 Kč
Skladem 5 ks
Zobrazit
Máslenka BRILLANTE Novinka Máslenka BRILLANTE
199 Kč
Skladem více než 15 ks
Zobrazit
Servírovací prkénko s poklopem BRILLANTE Novinka Servírovací prkénko s poklopem BRILLANTE
599 Kč
Skladem 14 ks
Zobrazit
Nerezové kuchyňské nože Damas 5 ks Nerezové kuchyňské nože Damas 5 ks
499 Kč
Skladem 2 ks
Zobrazit
Nůž na pečivo Mikov, čepel 18 cm Nůž na pečivo Mikov, čepel 18 cm
228 Kč
Skladem 4 ks
Zobrazit
Chlebovka FLORIS s bambusovou deskou Novinka Chlebovka FLORIS s bambusovou deskou
799 Kč
Skladem více než 15 ks
Zobrazit
Nerezový chlebník AKCENT, BANQUET Nerezový chlebník AKCENT, BANQUET
od 299 Kč
Skladem 2 varianty
Kuchyňské prkénko
-13
%
Kuchyňské prkénko
od 99 Kč 159 Kč
Skladem 4 ks
Chlebník Lavender, BANQUET Chlebník Lavender, BANQUET
779 Kč
Skladem 1 ks
Zobrazit
Plastové krájecí prkénko Lavender, BANQUET Plastové krájecí prkénko Lavender, BANQUET
125 Kč
Dostupné od 4.6.
Zobrazit
Chlebovka kulatá RATTAN s utěrkou Chlebovka kulatá RATTAN s utěrkou
529 Kč
Skladem 4 ks
Zobrazit
Ruční šlehač LAFE Ruční šlehač LAFE
499 Kč
Skladem 3 ks
Zobrazit
Topinkovač Philco stříbrný Topinkovač Philco stříbrný
899 Kč
Skladem 4 ks
Zobrazit
Plastové zadělávací mísy 4 ks Plastové zadělávací mísy 4 ks
179 Kč
Skladem 4 ks
Zobrazit

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací. Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Kolekce a akce

na váš e-mail

Katalog produktů

Léto 2018

1256 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup