Skvělá svačina nebo lehká večeře

Talíř dobré polévky přijde vhod v každém ročním období.Ne nadarmo máme rčení „polévka je grunt“. Pohladí tělo i duši.

Hutné masové, zeleninové nebo krémové polévky nejlépe vyniknou v keramice. Nejšikovněji je naservírujete v miskách, nebo k tomu určených objemných hrnkách.


 
Pokud tyto polévky na vašem jídelníčku zdomácněly, určitě si pořiďte velké jumbo hrnky s ouškem.

Nejen, že se s nimi dobře manipuluje, ale udrží horko a vůni polévky mnohem déle, než porcelánový talíř.

A v každém případě syté barvy polévek nádherně harmonizují s barevnými glazurami nádobí.

Na hráškovou se vám bude hodit červený, na rajčatovou zkuste naopak zelený
 
JAK NA TO
Váš stůl může vypadat nejen rustikálně, ale také si pohrajete s barvami.

Svůj komplet můžete poskládat ze dvou i ze třech odstínů.

Každý strávník pak bude mít svůj oblíbený hrnek, podobně, jako je tomu u snídaňových kafáčků.

My jsme zkombinovali červeno-šedý hrnek se zeleným, ale v nabídce naleznete také retro dekory nebo puntíčky. 

1. CO BUDETE POTŘEBOVAT
Recept na hráškovou polévku naleznete pod článkem – tu nejdůležitější ingredienci tvoří samozřejmě hrášek (vyloupaný z čerstvých lusků klasického hrášku nebo mražený; pozn.: pokud pracujete s cukrovým hráškem, pak ho můžete pokrájet i s lusky, jsou křehké a jedlé) 

  • hrst úžasně aromatické máty 
  • cibuli a česnek 
  • pár krajíčků toustového chleba na krutony 
  • růžový pepř

2. DOKONČENÍ POLÉVKY
Hustotu polévky ovlivní přidané množství zeleninového vývaru. Když ji budete dělat napoprvé a bude vám připadat příliš hustá, tekutinu ještě přidejte a polévku nařeďte podle své chuti. Protože hrášek chutná sladce, je dobré polévku dochutit pepřem a opečenou šunkou. Kombinace je výtečná. K polévce podávejte drobné krutonky nakrájené z toustového chleba a opečené na suché pánvi. Přidávejte je po částech, aby se v polévce příliš nerozmočily

 

HRÁŠKOVÁ POLÉVKA
Příprava: 30 minut + příprava zeleninového vývaru
4 porce

  • 2 střední cibule
  • 5 lžic másla
  • 450 g vyloupaného nebo mraženého hrášku
  • 750–850 ml silného zeleninového vývaru
  • hrst máty
  • 3 menší stroužky rozmělněného česneku
  • bílý pepř, sůl
  • plátek parmské šunky/1 porce polévky
  • růžový pepř na dozdobení
  • 2–3 krajíčky toustového chleba

 

Cibuli nakrájejte nadrobno a nechejte zesklovatět na 2 lžících másla. Přidejte zhruba třetinu hrášku a vše mírně orestujte.

Prohřejte 750 ml zeleninového vývaru (chcete-li krém řidší, pak větší množství) a základ v hrnci zalijte. Vložte silné stonky máty, všechen zbývající hrášek, sůl, čerstvě mletý pepř a polévku přiveďte k varu. Po pěti minutách ji vypněte a odstavte. Stonky máty odstraňte.

Přimíchejte česnek a lístečky máty a nechejte 10 minut stát. Pak tyčovým mixérem polévku rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí a pepřem.

Mezitím na zbytku másla lehce orestujte na nudličky nakrájenou šunku, vložte ji do jednotlivých porcí polévky, posypte kuličkami růžového pepře a podávejte s opečenými krutonky.

 A v čem takovou dobrou udělat? Ideálně také v keramice. 
 
Keramický hrnec se skleněnou poklicí 
 
Keramický hrnec dýně 
 
Selský keramický hrnec 
 
Nenechte si utéct další naše tipy, které pro vás pravidelně připravujeme a zaregistrujte se.

Tištěný katalog

Prolistujte si náš tištěný katalog plný novinek pro váš útulný domov. A navíc za super ceny! Neotálejte ani minutu a inspirujte se našimi nápady.

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací. Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Kolekce a akce

na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů

Léto 2018

1338 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup