Sladcí zajíčci na špejli

Děti milují cokoli na špejli; jsou zvyklé na lízátka, bonbony i na zmrzlinu, tak jim i upečené králíčky podejte stejným způsobem. Máte mnoho možností, jak je vyrobit. Můžete je upéct z libovolného těsta, odlít z čokolády nebo je vytvarovat ze sladké hmoty, jako módní cake pops (těsto na špejli).

Se silikonovou formou ve tvaru vajíček nebo zajíčků vykouzlíte sladkou odměnu během chvíle. Stejně tak je ale můžete použít jako krásnou dekoraci stolu. Inspirujte se našimi tipy. Se silikonovou formou se skvěle pracuje. Pečivo jde lehce vyklopit na podložku a žádnou várku jsme nepřipálili. Potřebujete jen jedno volné odpoledne, ale formy si kupte pro jistotu dvě. Vyplatí se to. Práce vám půjde rychleji od ruky.
 

JAK NA TO 

1. NA PEČENÍ POTŘEBUJETE 

oblíbené třené těsto (jogurtové, tvarohové apod.), máslo na vymazání formy; NA ZDOBENÍ obarvené mandlové hmoty, čokoládu, štětec, cukrové kytičky a různé sypání, a na zajíčky silné bambusové špejle na grilování a úzké stužky.

2. SVĚTLÉ NEBO TMAVÉ 

Těst jsme ověřili několik. Osvědčilo se těžší třené těsto, které je méně porézní, takže dobře kopíruje detaily formy. Zvolili jsme světlé (žloutkové) i tmavé (s kakaem). Nakonec jsme ještě vyzkoušeli perníkové těsto. V tomto případě však neplňte formu až nahoru, ale z perníku vytvořte pouze „mističky“, lemující reliéf. Upečené tvary by byly příliš hutné.

3. ZDOBÍME

Tady vidíte tvary upečené ze všech druhů těst. Ke zdobení se více hodily obličejíky z čokoládového těsta a perníku (recept najdete pod článekem). Dále už potřebujete pouze svou fantazii. Zoubky a oči potáhněte mandlovou hmotou a místa, která natřete čokoládou nebo bílkovou polevou, posypte drobným cukrovým sypáním. Po zaschnutí polevy zajíčky napíchněte na špejle a dozdobte mašlemi. 

4. ŠUP S NIMI NA STŮL 

S napečenými králíčky naděláte spoustu radosti malým dětem. A ty větší zapojte i do zdobení. Malování obličejíků jim půjde skvěle a uvidíte, co všechno vymyslí! K malování tenkých linek se vám bude hodit zdobící tužka, na krém na vajíčka využijete více třeba silikonovou zdobičku. Tu můžete vyzkoušet i na oblíbené cup cakes. Zkušené cukrářky, které dávají přednost sáčku, ho u nás najdou v moderní podobě - silikonový zdobící sáček se stojanem

Fotogalerii najdete také na našem facebooku nebo pinterestu.

Vyrobte si ozobnou manžetu, díky které budete moci ozdobit váš stůl. Příbory v ní krásně drží a můžete k nim přidat i ubrousek a jarní kočičky. 

Zajíček jako pytlík na koledu nebo dekorace.

Ušijte si netradiční pytlík na koledu ve tvaru zajíčka. Zezadu má kapsu, do které můžete schovat různé drobnosti. A získáte i krásnou dekoraci stolu. Stačí mít jumbo hrnek a zajíce do něj posadit. 

Květinové prostírání a tousty s řeřichou

Užijte si jaro a načerpejte sílu ze zelených bylinek. Naučte se je upravit tak, že se stanou ozdobou každé obyčejné pomazánky.   

PERNÍKOVÁ VEJCE A ZAJÍČCI
24 ks, těsto vyjde na 4 silikonové formy

POTŘEBUJETE

  • 140 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g Hery
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžičku sody
  • máslo na vymazání formy

VYPRACOVÁNÍ TĚSTA

  1. Cukr a vejce vyšlehejte v robotu do husté pěny a pak přidejte změklou Heru.
  2. Přimíchejte med a koření.
  3. Prosejte mouku, přidejte do ní lžičku sody a po malých dávkách zapracujte do základu.
  4. Těsto přendejte na vál, zpracujte do vláčné konzistence a vytvořte z něj váleček. Zabalte ho do fólie a nechte jej alespoň 30 min odpočinout v lednici.

PEČENÍ
Z těsta oddělte kousek, vytvořte z něj placičku a vložte ji do máslem vymazaného vajíčka nebo zajíce. Prsty dobře vmáčkněte do reliéfního povrchu formy. Formu nevyplňujte do roviny, nechte v těstě hluboký důlek. Těsto nabude a perník by byl příliš hutný na rozležení. I takto se tvary zezadu zakulatí.
Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 15–20 min.

ZDOBENÍ
Tvary nechte vychladnout a dozdobte dle své fantazie čokoládou, cukrovými polevami a sypáním, perličkami, čokoládovými vločkami apod. Zoubky a oči, případně další detaily (mašle na vejcích) potáhněte slabou vrstvičkou barevného marcipánového těsta.

Perníčky napečte a snězte hned. Jsou křupavé a dobré. Pokud je pečete s předstihem, pak potřebují alespoň 10 dnů rozležet. 

TIP: Změknutí perníčků napomůžete vložením kousku slupky z jablíčka. Jen dávejte pozor, aby byla v krabici uložena odděleně, jinak perníčky provlhčí.

Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup