Sladké chlebíčky do formy
K zimnímu období patří tu a tam něco sladkého. Navzdory všem novoročním předsevzetím, že začnete hubnout...
Kdo má sladké rád, těžko se od něj po svátcích odloučí; málo platné, drobet jsme si zvykli. Ve chvílích, kdy se uvelebíte se šálkem dobré kávy ve své oblíbené pozici, chuť na sladké se vynoří raketovou rychlostí. Dopřát si kousek sladkého pečiva je vhodné jen dopoledne. Máte před sebou celý den na to, abyste ze sebe kalorie zase vyhnali a vaše tělo bude spokojené, že mu nic neodpíráte.
U ovocných chlebíčků mouku z části nahradí ořechy, sušené ovoce nebo zmrazené zásoby drobných zahradních plodů. Pokaždé platí, že můžete ubrat cukru, řepný cukr nahradit tmavým nebo sladit medem, přidat pohankové vločky, zkrátka s recepty trochu zapracovat. Rychlá těsta jdou často připravit i bez mixérů. O lákavé servírování se postarají speciální formy na pečení, z nichž si můžete vybrat své nejoblíbenější - s rozevíracím pláštěm, formy ze silikonu, s nepřilnavým povrchem apod.
BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
U ovocných chlebíčků jsou fragmenty záznamů datovány od antického Říma. Cesta tohoto pečiva je pořádně spletitá - ovocné chlebíčky se pečou téměř po celém světě. Například v Anglii patří k tradičnímu vánočnímu menu. U nás budete chlebíček znát nejspíš pod názvem biskupský. I nyní, po svátcích, můžete ochutnat jednu z jednoduchých úprav. Dříve se pečivo nechávalo pořádně uležet (podobně jako štóly), ale tady to nebude třeba. Uzavřete-li těsto pod vrstvičku čokolády, chlebíček se rychle rozleží a je výborný čerstvý.
OVOCNÝ CHLEBÍČEK S OŘECHY
Ovocné řezy vzniknou i z podlouhlé formy na pečení chleba nebo biskupský chlebíček. Pokud si pořídíte rozevírací formu, z níž jde sejmout plášť, bude se vám péct ještě lépe. Ostružinové řezy s jablky a oříšky si uprostřed zimy znamenitě vychutnáte. Do těsta lze vmíchat zmrazené bobulové ovoce a těsto završit čepicí plátků jablíček, které na kyprém a lahodném moučníku vytvoří střapatý povrch. Tento recept s oblibou využijete pro spotřebu zamrazených zásob.
DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK
Dýňový chlebíček je neskutečně vláčný. Snězte ho čerstvý, kdy chutná nejlépe. Má velmi jemnou oříškovou chuť nejen díky přísadám, ale připomíná ji i samotná dýně. Do těsta patří skořice a špetka muškátového oříšku, tedy koření které je důležité v chladném období pro zahřátí těla. Dýně jsou u nás k dostání po celý zimní čas a pro mnohé z nás v kuchyni ještě příliš nezdomácněly.
BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK
Recept na banánový chlebíček patří k těm, pro něž nemusíte ani vytahovat mixér. Jednoduše ho umícháte v míse. A ještě jednu přednost má - chlebíček zachutná i těm, kteří banány v lásce nemají. V těstě ho ani neucítí, zůstane jen chuť vláčného těsta. Je to perfektně jednoduchá buchta, která voní vanilkou a skořicí. Jakmile potkáte hodně zralé a sladké banány, přijde její čas. Chlebíček lze upéct v podlouhlé formě, ale i v klasické rozevírací formě na dort..
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Co se vám bude hodit
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.