Sýry ve slané kuchyni
Sýrové pochoutky patří ke stálicím na našem jídelníčku. Suroviny samotné patří k pokladům zdravé výživy. S velkým potěšením s nimi také vaříme a pečeme, a dokonce z nich připravujeme sladká těsta, nepečené dorty a lahodné krémy.
Mnohé sýry patří k regionálním specialitám a neexistuje země, která by s jejich výrobou neexperimentovala na všechny způsoby. Sýry obsahují velké množství živin, především bílkovin, takže bychom měli sníst malou porci každý den. Naše tělo nejlépe stráví měkké čerstvé sýry, nejhůře pak plísňové a zrající sýry, které obsahují i více tuku. Takže si pojďme uvařit něco dobrého, a kdyby se vám vážně nechtělo, nasekejte bylinky a se špetkou česneku je zamíchejte do čerstvého sýra s tvarohovým základem.
DO TĚSTA
Když zabalíte kostku tvrdého sýra do těsta z něhož pečete housky, ani je pak nemusíte ničím dochucovat. Jsou dobré tak, jak je vyndáte z trouby. U bílého pečiva platí, že nejlepší je čerstvé a ještě teplé. Houstičky snězte dříve než sýr uvnitř ztuhne, ale pozor na jazyk. Do těsta se mi osvědčil sýr Madeland nebo Leerdammer.
DO POLÉVKY
Jemné sýrové knedlíčky jsou v masovém vývaru výborné. Je to zase jiná forma zavářky do polévky a hodí se především k zeleninovým a čistým vývarům. Potřebovat budete pouze krupičku, vejce a parmezán, který se postará o to, aby knedlíčky byly slané a výrazné.
NAKLÁDANÉ SPECIALITY
Sýry určené k nakládání jsou ty, které nejraději konzumujeme v salátech. Můžete naložit sýr řeckého typu, ale stejně tak sáhněte po balkánském sýru, sýru feta, nebo i po mnohem dietnějším tvarohu na strouhání. Chutná výborně. Dokonce si ze sýrů můžete vytvořit zajímavý mix. Do sklenice přidejte celou řadu ingrediencí - bazalkové pesto, olivy, růžový pepř a sušená rajčata. Na výsledek se vždy těšíme, ale je třeba chvilka odležení.
ZAPEČENÝ SÝR
Trhací chléb je bleskově hotový, když se blíží hlad. Toustový chléb stačí proložit masovou a sýrovou náplní - v tomto případě holandskou goudou, a pak už jen společně s bylinkovým máslem, houbami a slaninou vše zapéct do jednoho celku. Vůbec to není špatné.
DO SALÁTU
A na scéně je ještě jednou parmezán, protože se dobře kombinuje s těstem a saláty. V těstě funguje jako skvělé pojidlo a to je pak ve výsledku nadýchané a jemně porézní. Tyhle slané krokety si zamilujete, protože vůbec nejsou nasáklé tukem. Pro více porcí je jich třeba vytvořit docela dost, ale pomocí elektrického koblihovače Clatronic vám to půjde rychle od ruky. Přístroj disponuje několika výměnnými formami, z nichž použijete formu na malé kuličky, které se v ní pečou snadno a rychle.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.