Recepty ze zahrádky
Vlastnoručně zpracované potraviny nám dávají nejenom užitek. Výroba džemů, nakládané zeleniny i upravování ovoce nás především baví...
Zavařování je smysluplná činnost, která nám přináší potěšení. Jsme zemí zapálených zahrádkářů, a pokud vy sami nic nepěstujete, určitě tak činili vaši rodiče. Vzpomínka na hromady okurek na kuchyňském stole, pracné krouhání zelí a vykrajování jablek se v nějaké míře dotkla každého z nás. Zkrátka je tu čas, kdy dokupujeme zavařovací sklenice všech tvarů a velikostí a děláme si pořadník těchto voňavých činností. Bylinky, vůně octa a kopru, nebo sladký opar nad povidly, vás totiž přenese do vzpomínek, a stejně tak krásně je zakotvíte v další generaci.
ZELENÉ BYLINKY
Jak spotřebovat úrodu z máty? Připravte si výborný mátový sirup. Horka trvají a tohle bude z nejoblíbenějších chutí letních limonád. Pokud si hotový sirup nalijete do tvořítek na led a zamrazíte, potom jen vhodíte kostku do sklenice a zalijete sodovkou. Další přísady jsou na vás.
PAPRIKOVÉ LUSKY
Je mnoho způsobů jak naložit zeleninu do kyselých, pikantních či sladkokyselých nálevů. Každý druh zeleniny potřebuje něco jiného. Pro paprikové lusky si lze vybrat například kombinaci okurek a rajčat v divokých čalamádách, které je nejlepší plnit jemně nakrouhaným zelím ochuceným koprem. Určitě si na ně pořiďte objemné sklenice s širokým hrdlem, abyste mohli papriky pohodlně vmáčknout dovnitř.
PRVNÍ JABLÍČKA
Jablečná povidla nedají moc práce a jsou velice dobrá. Spotřebujete na ně i docela malá a nanicovatá jablíčka, i když samozřejmě čím je kvalitnější základ, tím lepší výsledek. Protože jablíčka můžete nechat se slupkou a s jadýrky, výroba jablečného pyré jde parádně rychle. Na povidla se vám hodí nejlépe nízké malé skleničky, které vypadají výborně u snídaně.
ČERVENÉ ZELÍ NA ZIMU
Přílohové zelí k pečeným masům si můžete připravit na podzim a zimu už teď. Toto je oblíbený vánoční recept s vínem, jablky a brusinkami. Při shonu o vánočních svátcích si jistě budete užívat toho, že jen stačí sáhnout pro láhev do spíže. Stojí to za to, protože příprava zelí je zdlouhavá a trvá dva dny. Připravené sklenice zavíčkujte, vložte do pekáčku s horkou vodou a v troubě vyhřáté na 90 °C je sterilujte zhruba 20-25 minut.
LIBEČEK DO POLÉVEK
Libeček je označován jako české maggi, protože jeho vůně připomíná oblíbené polévkové dochucovadlo. Zakonzervováním této bylinky si však s jistotou vyrobíte produkt, který neobsahuje nic z toho, co byste nechtěli jíst. Jednoduše libeček rozmixujte s čistou mořskou solí a vzniklou pastu natlačte do sklenic. Ponechte ji v chladu a temnu, a pak podle potřeby odebírejte. Okořeníte s ním polévky, brambory i masové šťávy.
RAJČATA A CUKETY
Na obrázku jsou různé produkty jejichž základem jsou rajská jablíčka. Jsou foceny jako tip na dárkovou ambaláž. Jistě také rádi sáhnete po svých zásobách, když můžete někomu udělat gurmánskou radost. V článku naleznete recept na dobré čatní z cuket a rajčat dochucené mátou, zázvorem, chilli a skořicí. Záleží na vás, kterou ingredienci necháte převládat.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Co se vám bude hodit
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.