Vstáváte raději se slepicemi nebo s vajíčky?

Vajíčka jsou velmi oblíbenou surovinou pro přípravu snídaní. Můžete je mít v různých podobách. Při přípravě využijte řadu pomocníků a buďte si tak jisti skvělým výsledkem. Jak tedy na ně? 

VEJCE NATVRDO

Asi nejjednodušší úprava vajíček. Vejce vkládejte do studené vody a čekejte, až se začne vařit. Pokud budete vkládat vajíčka do horké vody, riskujete, že skořápka praskne. Existuje řada fíglů, třeba vhodit do vody sirku nebo použít ocet. A pak už jen stačí hlídat čas, většinou jim stačí 7 minut. Při dlouhém vaření riskujete, že žloutek bude mít nazelenalou barvu. Během varu se totiž z bílku uvolňuje hydrogen sulfid, který reaguje se železem ve žloutku, a vzniká špinavě zelený sirník železa.  Pokud vás nebaví vajíčka loupat, máme pro vás vychytávku - formu na vaření vajec. Vejce do ní jednoduše vyklepnete a dáte vařit. Přidáte "pana žloutka" a on pohlídá, aby bylo vejce uvařeno přesně podle vašich představ. Formy pak můžete využít i při dalších úpravách vajíček. 

VEJCE NA MĚKKO

Vejce na měkko stačí vařit po dobu 2,5 minut. Získáte tak tuhý bílek a tekutý žloutek. Servírují se ještě teplá v kalíšku a po rozbití skořápky se obsah vyjídá lžičkou. Variantou jsou vejce do skla, kdy vejce na měkko zbavíze skořápky a dáte do skleněného poháru. Podobnou úpravou s tekutým žloutkem jsou i ztracená vejce. S formami na vaření vajíček se jich nemusíte bát. Vajíčko do nich jednoduše vyklepnete a nestane se vám, že se bílek rozuteče po celém hrnci. Pak už stačí jen po 3 minutách vejce vyndat a formu otevřít.

SÁZENÁ VEJCE  

Máte raději sázená vejce? Každý den si je můžete dopřát v jiném tvaru. Dětem můžete vyrobit vajíčko ve tvaru medvídka, pro něžné pohlaví ve tvaru motýla a pro mužné protějšky třeba srdíčko. Základem je nesmažit vajíčko příliš rychle, aby se vám zespodu nevytvořila příliš silná krusta. 

MÍCHANÁ VEJCE 

Nechce se vám vyrábět vejce pro jednoho na obří pánvi? Není nic jednoduššího, než si pořídit tuhle minipánvičku. Receptů na míchaná vajíčka je řada a možná i vy máte svůj vlastní postup. Nám se osvědčilo nejdřív vajíčka rozmíchat v hrnečku a do směsi přidat na každé vejce jednu polévkovou lžíci mléka. Docílíte tím toho, že vejce nebudou po udělání úplně suchá. Rozšlehaná vajíčka také nezapomeňte dochutit solí a pepřem. Pak směs nalijte do rozpálené pánve a na středním stupni míchejte asi půl minuty, pánev odstavte a míchaná vajíčka nechte minutku dojít. Do směsi můžete podle libosti přidat šunku, sýr, jarní cibulku, slaninu....na co máte zrovna chuť. Minipánev se vám bude hodit i pro přípravu malých snídaňových omelet. 

PALAČINKY A LÍVANEČKY 

Ani u nich se bez vajíček neobejdete. Radost s nimi uděláte především milovníkům sladkého.  

Palačinky pocházejí z Francie konkrétně z Bretaně. Ty první se dělaly z chuťově výrazné pohankové mouky a smažily se na másle. Říkalo se jim galette a možná vás překvapí, že nebyly sladké, ale slané. 

Dnes se nejčastěji dělají palačinky z hladké mouky, ale můžete využít i zdravější variatny, jako je třeba pohanková.

A teď už jen dobré ráno a dobrou chuť. 

Tištěný katalog

Prolistujte si náš tištěný katalog plný novinek pro váš útulný domov. A navíc za super ceny! Neotálejte ani minutu a inspirujte se našimi nápady.

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací. Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Kolekce a akce

na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů

Léto 2018

1338 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup