Vydatná zimní jídla
Ostrý chlad a zimní vzduch v nás obvykle nastartuje chuť k jídlu. Přidáte-li k tomu pohyb, nemusíte se bát, že ztloustnete.
Nastalo období diet - alespoň komerčně a časopisecky. Odevšad na nás útočí dobré rady jak rychle zhubnout vánoční kila, a nabídka sportovního vybavení v podobě činek, strečového oblečení a receptů s přípravou jídla bez tuku s nulovým příjmem kalorií.
Zimní období nastolí zcela jiný režim našemu organizmu, ale určitě to není čas na přísné diety. Potřebujeme potraviny, které nás zahřejí zevnitř, zvýšený příjem vitaminů, horké nápoje a občas klidně i vydatnější jídlo, zvláště po fyzickém výkonu na čerstvém vzduchu. Dejme přednost menším porcím a čerstvě připraveným potravinám. Zařaďme do jídelníčku kysané zelí, česnek, rakytník, bylinné čaje s citrony a pomeranči a s rozumem si dopřejme to, co máme rádi. Vydatnější jídla nemusejí být nutně extrémně kalorická.
POLÉVKA, CO ZASYTÍ
Základem výtečného houbového kysela je chlebový kvásek. Ten polévku řadí nejen k sytějším jídlům, ale především jí propůjčuje svou charakteristickou chuť. Kvásek si můžete vyzkoušet vypěstovat doma. Není to nic těžkého, jen musíte na polévku tři dny čekat, protože kvásek potřebuje uzrát. Odměna je vážně skvělá. V zimním období si pro zahřátí těžko představíte něco lepšího než tuto chlapáckou polévku.
RYCHLÉ HALUŠKY S KYSANÝM ZELÍM
Domácí halušky s uzeným masem a kysaným zelím, to je opravdu klasické zimní jídlo. Ty pravé halušky se podávají s brynzou a nejvíc si na nich pochutnáte na Slovensku. Připravte si jejich obdobu doma - a uvidíte. Je to jednoduché jídlo, které je brzy na stole, a uzeného se určitě nepřejíte. Má za úkol bramborové těsto dochutit a výsledný trojlístek s domácím zelím je prostě dokonalý.
GULÁŠ PRO GURMÁNY
Tento guláš je doslova labužnický. Obsahuje dost červeného vína, kvalitního masa, sušené švestky a omáčku nevtíravě dochucenou strouhaným perníkem. Záleží na vás, zda základ vytvoříte z hovězího, či máte možnost koupit zdravé jelení maso. Pochutnáte si v každém případě. Jako příloha se hodí špecle nebo vařené brambory. Ani u tohoto jídla nebudete hýřit kaloriemi.
NEODOLATELNÁ SEKANÁ
Mleté maso patří k výborným surovinám, z nichž rychle vytvoříte celou řadu pokrmů. Zapečete-li sekanou do slaninového kabátku, přidáte si na talíř drobet kalorií, ale na druhé straně si pořádně šplhnete u mužské části strávníků.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Co se vám bude hodit
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.