Wok je O.K.

Kdo má rád asijskou kuchyni, neobejde se doma bez woku. Znáte ale pravidla, které pro vaření na této pánvi platí, abyste docílili chuti, které se v Číně ríká „wok hei“ – nezaměnitelná chuť jídla připraveného ve woku?

Wok je nejpoužívanější typ pánve ve střední a východní Asii, a i v severní Asii je používána podobně tvarovaná pánev. Vaření ve woku začalo už před více než 3000 lety v Číně. V kantonštině znamená wok hrnec a přesně tak byl používán – na jediném ohništi rychle připravit jídlo. Ve woku se dá nejen smažit, dusit, ale také třeba připravit polévku. Je to opravdu všestranný hrnec. 
 
VYBÍRÁNÍ VELIKOSTI 
Pro rychlé opečení se vyplatí mít wok menší než 16 cm v průměru. S velkou pánví se totiž hůř manipuluje. Dávejte ale pozor i na množství surovin. Wok nikdy ho nepřeplňujte, jinak se nebude jídlo vařit dostatečně rychle, pod okrajem pánve několik centimetrů prázdného prostoru. Pro dosažení tradiční wok hei chutě je ideální mít wok vyrobený ze železa nebo oceli a karbonizovaný. Na trhu jsou ale wok pánve keramické a rozhodně nemůžeme říct, že z nich jídlo chutná špatně. 
 

PŘIPRAVTE SI SUROVINY 
Všechny potřebné suroviny si připravte, ještě než začnete vařit. Příprava jídla ve woku má probíhat při velmi vysoké teplotě a mohlo by se vám stát, že zatímco půjdete krájet suroviny, jídlo se vám připálí. Dokud je teplota dostatečně vysoká, měli byste být schopni opékat maso a zeleninu velmi rychle, a docílit křupavosti a čerstvé chuti.  Zelenina a wok jsou pro sebe jako stvoření. Ve woku je zelenina bleskově hotová a neztratí nic ze své chuti. Zeleniny můžete krájet na kousky plátky nebo na nudličky. U tvrdší zeleniny můžete krájet škrabkou stejnoměrné plátky. 
 
ZAHŘEJTE WOK 
Před začátkem vaření wok pořádně zahřejte. Nejprve samotný a až potom přidejte olej. Wok je potřeba zahřát než se do něj nalije olej, správnou teplotu indikujete tím, že se z woku začne lehce kouřit. Pro vaření ve woku jsou správnou volbou oleje s vysokým kouřovým bodem (teplota, při které olej začíná kouřit) a nízkým obsahem polynenasycených tuků. Patří mezi ně například olej ze semen hroznového vína, arašídový olej, sojový olej a zčásti rafinovaný sezamový olej. 
 
PŘÍPRAVA JÍDLA 
Při vaření wokem pohybujte. V angličtině se opékání říká stir-frying, a jméno vzniklo spojením slov stir – míchat a fry- péct. Pro opékání při vysoké teplotě je důležité wokem co chvíli třást, tak aby se jídlo nepřichytilo nebo nepřipálilo. Na obracení a míchání používejte zahnuté nástroje.  Rovný nástroj nedosáhne na vyduté dno woku. 

A za chvíli máte uvařeno a my přejeme dobrou chuť.

Tištěný katalog

V novém katalogu najdete tipy na dárky pro vaše blízké, ale i inspiraci na vánoční dekorace. Vyhněte se předvánočnímu stresu a objednejte si v klidu domova.

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací. Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Kolekce a akce

na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů

Vánoce 2018

1338 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup