Jak si připravit domácí kvašené zelí
Přísahali na něj už staří Římané a moderní medicína jeho léčivé účinky potvrdila. Kvašené zelí si pro své blahodárné působení na lidský organismus získalo popularitu napříč civilizacemi. Připravte si doma tento elixír zdraví a rozlučte se s chřipkami a nachlazením.
Zázračný všelék
Nastrouhané uleželé zelí, na kterém usilovně zapracovaly bakterie mléčného kvašení. I tak by se dalo charakterizovat kvašené zelí, pro které je typická kyselá chuť a ostrá vůně. Právě bakterie mají na svědomí přerod zeleniny v léčivou pochutinu. Kvašené zelí obsahuje velké množství vitamínu C, bakterie kyseliny mléčné, důležité minerály a vitamíny K a B, odstraňuje únavu a zvyšuje obranyschopnost organismu. Tyto jeho vlastnosti oceníte především v zimě, kdy na vás číhají bacily doslova na každém roku.
Jak na to
Domácí kvašené zelí si připravíte levou zadní. Suroviny koupíte za pár korun, a pak už jen stačí dodržet postup. Aby se vám zelí ale nezkazilo, připravujte ho pve speciálním hrnci na kvašené zelí, takzvaném zeláku. Máme na výběr hned dvě varianty - klasiku podobnou tradičním kameninovým hrncům a trochu modernější verzi ještě s dřevěnými kleštičkami.
1. Hlávku zelí nakrouhejte v robotu na jemné nudličky.
2. Nakrouhané zelí vysypejte do velké mísy, pořádně osolte a přidejte cibuli a koření podle chuti (tradičně se používá kmín, celá pepř a nové koření).
3. Zelí nechte asi hodinu odpočívat, aby pustilo šťávu.
4. Poté ho nacpěte do zeláku a pořádně upěchujte, aby v hrnci nezbyly žádné vzduchové bubliny.
5. Do drážky nalijte převařenou vodu a každý den ji dolévejte, aby nevyschla.
6. Zelí nechte kvasit 2 týdne v teple a následně ho přestěhujte do sklepa. Tou dobou už ho můžete jíst, ale platí, že čím je zelí starší, tím je lepší.
Věděli jste, že...
-
kvašené zelí bývalo v zimním období důležitým zdrojem vitamínů a minerálů pro naše předky?
-
si kvašené zelí vezl na svých lodích do Ameriky i Kryštof Kolumbus, aby sebe a své námořníky ochránil před kurdějemi?
-
v Koreji se kvašené zelenině říká kimčchi a Korejci ho jí nejraději s rýží?
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.