Jak si připravit domácí kvašené zelí

 

Přísahali na něj už staří Římané a moderní medicína jeho léčivé účinky potvrdila. Kvašené zelí si pro své blahodárné působení na lidský organismus získalo popularitu napříč civilizacemi. Připravte si doma tento elixír zdraví a rozlučte se s chřipkami a nachlazením.

Zázračný všelék

Nastrouhané uleželé zelí, na kterém usilovně zapracovaly bakterie mléčného kvašení. I tak by se dalo charakterizovat kvašené zelí, pro které je typická kyselá chuť a ostrá vůně. Právě bakterie mají na svědomí přerod zeleniny v léčivou pochutinu. Kvašené zelí obsahuje velké množství vitamínu C, bakterie kyseliny mléčné, důležité minerály a vitamíny K a B, odstraňuje únavu a zvyšuje obranyschopnost organismu. Tyto jeho vlastnosti oceníte především v zimě, kdy na vás číhají bacily doslova na každém roku.

Jak na to

Domácí kvašené zelí si připravíte levou zadní. Suroviny koupíte za pár korun, a pak už jen stačí dodržet postup. Aby se vám zelí ale nezkazilo, připravujte ho pve speciálním hrnci na kvašené zelí, takzvaném zeláku. Máme na výběr hned dvě varianty - klasiku podobnou tradičním kameninovým hrncům a trochu modernější verzi ještě s dřevěnými kleštičkami.  

1. Hlávku zelí nakrouhejte v robotu na jemné nudličky.

2. Nakrouhané zelí vysypejte do velké mísy, pořádně osolte a přidejte cibuli a koření podle chuti (tradičně se používá kmín, celá pepř a nové koření).

3. Zelí nechte asi hodinu odpočívat, aby pustilo šťávu.

4. Poté ho nacpěte do zeláku a pořádně upěchujte, aby v hrnci nezbyly žádné vzduchové bubliny.

5. Do drážky nalijte převařenou vodu a každý den ji dolévejte, aby nevyschla.

6. Zelí nechte kvasit 2 týdne v teple a následně ho přestěhujte do sklepa. Tou dobou už ho můžete jíst, ale platí, že čím je zelí starší, tím je lepší.

Věděli jste, že...

  • kvašené zelí bývalo v zimním období důležitým zdrojem vitamínů a minerálů pro naše předky?

  • si kvašené zelí vezl na svých lodích do Ameriky i Kryštof Kolumbus, aby sebe a své námořníky ochránil před kurdějemi?

  • v Koreji se kvašené zelenině říká kimčchi a Korejci ho jí nejraději s rýží?

 

 

Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup