5 způsobů jak být s jídlem fit
Pokud nemá náš imunitní systém dostatek materiálu pro svou obnovu, ubývá nám energie a jsme snadno zranitelní. Dejme si život trochu do pořádku a začněme klidně v kuchyni.
VITAMÍN C a PROSPĚŠNÉ BAKTERIE
Domácí kysané zelí je nedozírnou studnicí zdraví. Pokud ho konzumujete pravidelně, děláte pro sebe víc, než myslíte. Na trhu jsou stále k dostání pevné hlávky bílého zelí z loňské úrody. K přípravě zelí vás možná pobídne i skutečnost, že podzimní várka do této doby nevydrží. Vysoký podíl vitaminu C, který výrazně posiluje naši imunitu, ještě umocňuje fakt, že imunita vzniká pouze ve zdravých střevech a proto je tak důležité zařadit do jídelníčku potraviny podporující dobré trávení a zažívání. Vedle zelí k nim patří také jogurty a veškeré kysané mléčné výrobky.
VLÁKNINA
Pečení domácího chleba si dnes vyzkoušel téměř každý. Mnozí z nás chtěli zažít pocit soběstačnosti ve všech ohledech a pustili se do pečení. Slunečnicový chléb obsahuje z velké části nejen zdravá semínka, ale i vločky. Ty jsou významným zdrojem vlákniny. Tato složka se v trávicím traktu nerozkládá (jsou to nestravitelné sacharidy), výrazně nás zasytí (takže je výborným pomocníkem při hubnutí), ale především na sebe nabaluje nežádoucí látky, jichž se naše tělo potřebuje zbavit. Vlákninu naleznete v ovoci, zelenině, luštěninách a slupkách obilovin.
BEZ CHOLESTEROLU
Vláknina se v našem jídelníčku postará o lepší průchodnost střev, rychlejší látkovou výměnu, snížení krevního tlaku i hladiny cholesterolu v krvi. Denně bychom měli zkonzumovat alespoň 30 g. Pouze při dostatečném přísunu vlákniny se mohou ve střevech trvale usídlit probiotika. Pokud hledáte vlákninovou bombu, pak sáhněte po čočce a dalších luštěninách, k nimž patří i cizrna. V našich končinách je trochu opomíjenou surovinou a je to škoda. Cizrna, jinak římský hrách, pomáhá posilovat nervovou soustavu a cholesterol vůbec neobsahuje. Sice se dlouho vaří, ale pokud použijete cizrnu sterilovanou, brzy bude na stole mírně pikantní pomazánka, která vám bezesporu zachutná stejně tak jako hummus - jemná luštěninová pasta pocházející z oblasti Středního východu.
ANTIOXIDANTY
Antioxidanty patří k látkám, které napomáhají likvidovat škodlivé účinky volných radikálů. Přeměnit toxiny na méně toxické sloučeniny dokáže zdravé tělo samo, ale neuškodí podpořit ho tím, co nám příroda nabízí - například plody avokáda, které se řadí k superpotravinám. Avokádo je naprostou vitaminovou bombou. Vedle zmíněných účinků nejvýrazněji prospívá našemu srdci a cévám, a v neposlední řadě pomáhá při potížích s pletí, vlasy, nehty i klouby. Protože plody koupíte většinou ve stádiu kdy ještě potřebují dojít, nechte je doma alespoň týden v klidu. Po první zkušenosti poznáte, kdy už je dužnina máslově měkká. Hned pak vyzkoušejte recept na guacamole, výtečnou pomazánku, která vám zachutná.
JARNÍ ELIXÍR
Ještě jedna aktualita na závěr - a to je pampeliška, neboli smetánka lékařská, zářivá plevelná bylinka, která právě teď rozkvetla na všech trávnících a loukách. Obsahem vitaminů a minerálů předčí veškeré druhy zelených salátů. Překonáte-li hořkost listů, pak si připravíte čaj nebo salát s výrazně antikarcinogenními účinky. A příjemně hořkosladké chutě si jako každoročně užijeme ve formě sladké pochoutky - jarního pampeliškového medu nebo sirupu, který si po zbytek roku dopřejeme v nápojích a nejrůznějších dezertech.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.