5x české speciality I
Každá země si hýčká svá národní jídla a lidé je s velkým potěšením vaří a jí. Všichni je známe, ale stále se dá i tak zkoušet něco trochu jinak... Pokud rádi vaříte, vnímáte všechny rozdíly a neustále se učíte. Třeba takový obyčejný knedlík; kolika způsoby ho lze uvařit? Máme úžasnou výhodu, protože v naší kotlině se vaří mnoha způsoby, sami připravujeme jídla cizích kuchyní, máme rádi změnu. Ale čas od času, když dojde na ryze českou kuchyni, vždycky to stojí za to.
SMAŽENÉ PLNĚNÉ KOBLIHY
Masopust je v plném proudu a tak pokud jste ještě nesmažili sladké tučné koblížky, dejte se do díla. Naplňte je oblíbenými druhy domácích zavařenin a užijte si jejich lahodnou chuť. Ke smažení je třeba široký velký kastrol.
KRAJOVÉ BRAMBOROVÉ JÍDLO
Vošouch, kucmoch, kramflek, bác a táč, to je jen malá ochutnávka názvů, pod kterými se skrývá kupodivu nadýchaná dobrota. Brambory plus škvarky plus kus sádla a nesemletý mák, to vše dá vzniknout skvělé kynuté bramborové buchtě, která má kořeny v 17. století. V mnoha krajích se tomuto jídlu říkalo odlišně, a tak možná znáte úplně jiné názvy. V každém případě je to dokonalé zimní jídlo, na které si v létě ani nevzpomenete, ale se sněhem za okny vám bude opravdu chutnat.
DOMÁCÍ KVÁSEK NAD ZLATO
Dnes už je zase docela běžné, že se v mnoha domácnostech udržuje kvásek pro opakovanou a pravidelnou potřebu, jako tomu bylo dřív. V receptu vám nabízíme i jednorázovou přípravu kvásku, který třetí den zrání spotřebujete. Připravíte z něj domácí kyselo, polévku, která dříve nahrazovala i celodenní stravu, no a samozřejmě se bez kvásku neobejdete při pečení domácího kváskového chleba. Je vláčný a chutná znamenitě.
PŘÍLOHOVÉ VARIACE KNEDLÍKŮ
Na přípravu knedlíků, tvořících přílohu mnoha jídel, existují celé kuchařky. Receptů je opravdu hodně, ale stačí osvojit si 4-5 typů vaření. Vystačíte s nimi celý život. Knedlíky se naučte tak, aby vás tahle přílohová tečka při vaření nezatěžovala, protože nezvládnutý knedlík může pokazit celou přípravu oběda. K těm úplně nejjednodušším patří tzv. hrnkové knedlíky, které se v hrnečkách skutečně vaří. Vhodné jsou rovné hrnky, takže si je časem pro přípravu knedlíků vyčleňte. Výhodou knedlíků je to, že jsou vždycky úhledné.
POLÉVKA PLNÁ ZDRAVÍ
Chuť zelné polévky závisí vždy na chuti zelí. Možná si ho doma sami nakládáte, a tak víte, co od polévky očekávat. Tahle lahodná pochoutka se vaří v mnoha domácnostech s nejrůznějšími odchylkami, ale v každé rodině je to ta nej. Couračku si připravíte po svém, protože patří ke kulinářským pilířům zimy. Zahřeje vás dokonale.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.