5x cukety na váš stůl
V českých kuchyních je cuketa poměrně mladou zeleninou, ale její start v 80. letech minulého století byl vskutku raketový. Cuketa byla vyšlechtěna v Itálii, a tak není divu, že miluje slunce. U nás se jí daří dobře a dává nám obživu po celé léto. Tuto vděčnou rostlinu vypěstujete docela snadno, a hned vás zahrne bohatou úrodou, kterou ani nelikvidují všelijací škůdci. Cuketu lze kulinářsky využít mnohým zajímavým způsobem - jako jsou výtečné slané koláče, nakládané čalamády, dušené pokrmy, ale také sladká pečená těsta.
CUKETY K OBĚDU
Určitě znáte výtečný cuketový bramborák. Když brambory zcela nahradíte, pak si cuket užijete ještě víc. Cuketové placičky, které doma s oblibou děláme, si oblíbíte jako lehké letní jídlo. Má jen jednu nevýhodu - placiček musíte nasmažit pořádný kopec, protože vám je strávníci rychle rozeberou. Sekunduje v nich kopr, a to vše završte dipem ze zakysané smetany, kde celek dotáhne česnek.
CUKETOVÝ CHLÉB
Nastrouhané cukety dokážou dokonale nadlehčit těsto. Proto se přidávají do receptů sladké kuchyně, kde vlastně nepoznáte, co jíte. Těsto je suché, ale vláčné. V tomto chlebu vévodí chuť čerstvé bazalky a společně s cuketami, které použijete i se zelenou slupkou, dodají těstu mírné zabarvení. Nejlépe se peče ve skleněné formě, z níž snadno vyklouzne ven. Chléb po upečení nádherně voní, tak nějak jinak, zeleninově, a zaručeně si na něm pochutnáte. Podávejte ho s bylinkovým máslem.
CUKETY NA PARTY
Cuketové rolky v bylinkovém oleji si udělejte z malých, křehkých cuket. Jednak je třeba, abyste si vytvořili úzké proužky, jimiž zabalíte balkánský sýr, a pak se také musí vejít pohodlně do pusy. Jedná se o jednoduchý předkrm, který patří k létu a prázdninám. Rolky necháme v kořeněném oleji asi 5 dnů.
CUKETOVÁ VEČEŘE
Francouzské slané koláče jsou pověstné svou chutí. Nejznámější je asi lotrinský koláč a nejrůznější sýrové, bylinkové a cibulové náplně, které jsou dost odlišné od koláčů z italských regionů. Základ zatočeného koláče tvoří křehké těsto, do něhož nalijete rozšlehaný ochucený sýr se žloutky. Postup je rychlý, i když si trochu vyhrajete se stáčením pruhů cuket. Ale ani to vás příliš nezdrží od přípravy vonící letní večeře.
CHIPSY K TELEVIZI
Pokud jsou pro vás zeleninové chipsy něčím novým, nezbývá než ochutnat. Ke slovu přijde samozřejmě domácí sušička ovoce a zeleniny, i když v ní většinou končí až nadúroda. Faktem je, že pro své zažívání uděláte hodně, protože se vyhnete nezdravým smaženým brambůrkům.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.