6 slaných a sladkých receptů do silikonu
Silikonové formy jsou výtečnými kuchyňskými pomocníky. Snesou teplo i chlad a po použití nezaberou mnoho místa v zásuvkách. Dále oceníte jejich snadnou údržbu. Jejich hlavní předností je to, že dokonale vystihnou jakýkoli tvar a reliéf. Těsto pak bez výhrad přijme drobné detaily dětských motivů, jemné vroubky na bábovkách a košíčkách na muffiny, dokonale vykreslí povrch slavnostního cukroví.
KMÍNOVÝ CHLÉB DO FORMY
Venkovský bílý kmínový chléb je lehkou variantou drožďového chleba. Nejlepší je samozřejmě v den, kdy ho upečete. Příprava těsta je hodně rychlá a s pomocí silikonové formy, v níž chléb ještě dokyne, si chleba upečete kdykoli vás napadne. Tento typ chleba nevytvoří tmavou a silnou kůrku, takže se do silikonu dobře hodí. Pečivo pod silikonem totiž nedostane tak pěknou barvu, jako získá těsto vykukující z formy ven. U této veky to však vadit nebude, protože se z formy vyklopí a spodní část s reliéfem se vypeče tak akorát.
PÍSMENKA ZE SÁDRY I MARCIPÁNU
Se silikonovou formou můžete provádět psí kusy. Samozřejmě je určena pro styk s potravinami a má své místo v kuchyni. Ale taková forma s abecedou trošku svádí k tomu, aby se v ní vytvořilo ledacos. Vedle čokolády a barevného marcipánu můžete vyzkoušet i sádru. Sáček se sádrovými písmenky našel své uplatnění na velikém servírovacím tácu, jehož dno je natřeno tabulovou černí.
PARÁDNÍ SÁZENÁ VEJCE
Mít čas na delší snídani je hodně příjemné. Pomalu se vracíme do práce a do svých zaběhaných rituálů, a tak nám bude ranní posezení s rodinou zase vycházet jen na víkendy. Ale nevadí, o to víc si ho užijeme. Na servírování sladkých lívanečků nebo vaječné snídaně si pořiďte šikovné silikonové formičky. K tomu je třeba největší pánev a formičky v počtu, které se tam vejdou. Rozhodně vám bude víc chutnat!
TRHACÍ CHLÉB NA PIKNIK
Původní receptura na trhací chléb (pull apart bread) spočívá v zadělání kynutého těsta, z něhož se vyválí placka, nakrájí se na pruhy a ty se rozkrájejí do tvaru obdélníčků. Obdélníčky se pak vydatně ochutí, složí do podlouhlé formy a zapečou v troubě. Je to dobrota, z níž si pak každý odtrhne svůj díl. Chleby se připravují dvěma způsoby - nasladko se skořicí a kořením, a naslano s bylinkovým máslem. Je to drobet pracnější, i když výtečné, ale také si můžete vytvořit tuhle rychlovku, trochu ošizenou s využitím toustového chleba. V silikonové formě bude hned hotová a pohodlně si ji odnesete třeba ven na piknik.
MÁTOVÉ KOULE
Citronové těsto je spojené svěžím mátovým krémem, od něhož má jemně nazelenalou barvu. Lehké občerstvení vzniklo díky napečeným sladkým košíčkům v silikonové formě. Forma nabízí dvě velikosti košíčků, z těch menších mohou být i skvělé jednohubky s pomazánkami. Forma se v kuchyni určitě neztratí, protože ji využijete i v zimě, o Vánocích, kdy si pomocí formy vytvarujete třeba kořeněné těsto na pracny.
LEDOVÁ ČOKOLÁDA
Kdo by nemiloval vychlazenou ledovou čokoládu, která se rozpouští v prstech dřív, než ji stihnete dát do pusy. Charakteristická chuť ledové čokolády spočívá v příměsi kokosového oleje. Po vychlazení zažijete to, co od ledové čokolády očekáváte – lehounce kokosovou chuť a dotek chladu na jazyku, jak se čokoláda začne rozpouštět. Pokud kokosovému oleji nefandíte, nahraďte ho kvalitním máslem a čokoládky nechte chvíli rozmrznout v pokojové teplotě.
Další zajímavé recepty naleznete na našem blogu.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.