Čas ochutnat rumtopf
Kdo si s námi udělal rumtopf, je ten správný čas ochutnávat. Ostatní se bohužel musí spokojit s naším popisem a nebo si ještě takovou lahůdku vyrobit a čekat. Pak stačí přidat pár lžiček do horkého čaje a máte úžasný nápoj, který skvěle chutná i zahřeje.
Kouzlo spočívá v tom, že do sklenice vkládáte ovoce tak, jak jednotlivé druhy dozrávají. Je to taková radostná přehlídka léta, kterou si schováte pod víčkem na zimu, na Vánoce nebo na Silvestra. A věřte nám, že patří k lahůdkám, které nikde nekoupíte. Kdo nevyzkoušel, neví, o co přichází. Ale samozřejmě to jde udělat i tak, že nakoupíte co nejvíc ovoce a založíte najednou.
JAK NA TO
Nejdříve ze všeho si pořiďte krásnou sklenici, která bude ovoci slušet. Budete ji mít v lednici pěkných pár měsíců, tak ať vás pohled na ni stále těší. Ideální je dvoulitrová, ale pokud nakládáte poprvé, začněte i s menším objemem. Měla by mít dobré těsnění a pevný uzávěr ke snadné obsluze. Během léta je třeba sklenici několikrát otvírat. My jsme použili skleněnou dózu s klipovým uzávěrem, která je v nabídce v objemu 1 a 2 litry, a 1,3 litru - vyberte si. Máme na výběr ale i jiné typy sklenic s pákovým uzávěrem, které můžete použít.
1. CO BUDETE POTŘEBOVAT
Seznam ingrediencí je skutečně zapamatovatelný – potřebujete nepřezrálé ovoce. Záleží na vaší chuti.
- cukr
- kvalitní rum
- bylinky, nejlépe mátu
- a dle chuti skořici, badyán, citronovou kůru (není nutné).
- Množství všeho neuvádíme, protože budete skládat, prosypávat a zalévat postupně. Zkazit nic nemůžete, ale pro jistotu, na konci článku naleznete recept a potřebné rady.
2. JAK SERVÍROVAT
Když vydržíte do Vánoc
Ovoce můžete podávat se zmrzlinou nebo usmažte kopec lívanců a ke každé porci přidejte na talíř trochu rumem nasáklého ovoce a dozdobte kopečkem šlehačky. Rum chutnající po ovoci nakonec přeceďte přes jemné pláténko a pochutnejte si na lahodném likéru. Uvidíte že to stálo za námahu.
Pochoutku můžete servírovat ve skleněných hrnečkách, kde krásně vynikne. Stačí ho přidat například do čaje a nebo jen rum s ovocem zalít horkou vodou.
Vyzkoušejte také udělat party pro přátele a udělat bowli do skleněné mísy. Výborná je například kombinace se šumivým vínem.
OVOCE V RUMU ANEB RUMTOPF
Potřebujete:
- na 1,5 kg sezonního ovoce
- asi 3 kg krupicového cukru
- 1 litr světlého nebo tmavého rumu.
Do naší sklenice se vejde asi třetina surovin. Budete je skládat postupně, takže další pokyny jsou zcela orientační.
Obecně platí, že každou vrstvu čistého, omytého a okapaného ovoce musíte zasypat několika lžícemi cukru a zalít rumem tak, aby ovoce bylo ponořené alespoň 1 cm pod hladinou. Nepoužívejte přezrálé ovoce, broskve a hrušky je vhodné předem oloupat, velké plody je třeba rozkrájet na úhledné kousky. Pecky a jadýrka odstraňte.
Po první várce ovoce cukrem nešetřete, později můžete již ubírat. Nakládání obyčejně končí švestkami. Spolu s třešněmi bývají ve směsi nejchutnější. Pokaždé sklenici dobře uzavřete a uskladněte v chladu a temnu.
Skleněný hrnek
Skleněná mísa
Mechanický odšťavňovač
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.