Kurkuma, citrónová tráva a kardamom. Seznamte se s netradičním kořením

Bobkový list a majoránku zná každý. Ale co takový kardamom, citrónovou trávu či kurkumu? Nechte na sebe dýchnout voňavou exotiku Dálného Východu a adoptujte ve své kuchyni nové chutě.

Zázračná kurkuma

Na první pohled byste si kurkumu mohli splést se zázvorem a podle barvy byste prášek určitě otipovali jako šafrán. Oranžovožlutý namletý kořen kurkumy používá ajurvédská medicína jako velice účinný lék na omlazení, regeneraci tkání, zmírnění bolesti, čištění jater, snížení cholesterolu a zklidnění zažívání už celá tisíciletí. Vyzdvihovány jsou také její protirakovinné účinky. Vy kurkumu znáte především z kořenící směsi kari, které dodává typickou žlutou barvu.

Kurkumu můžete užívat denně. Samotný prášek má jemně kořeněnou chuť a je maličko nahořklý. Proto ho do jídla nesypte po kilech, ale po troškách. I když zrovna nevaříte žádná orientální či indická jídla, využijete krásně žlutou barvu kurkumy, kterou pokrmům dodává. Přidejte při vaření kurkumu třeba k rýži nebo bramborům.

Voní jako citrón, ale není to citrón

Bez citrónové trávy si v asijské kuchyni ani neškrtnete. V kuchyni se nejčastěji používá čerstvá, ale věšet hlavu nemusíte ani v případě, že nejste zrovna kovaní zahradníci. Své příjemné aroma si uchovává i v sušeném stavu. Citrónová tráva se používá jako antiseptikum a antimykotikum (i při kandidózách), prostředek proti kašli a jako podpůrný prostředek při žaludečních a nervových chorobách. Mírní a tiší jak fyzickou, tak psychickou bolest.

Citrónová tráva voní podobně jako citrón, pokrmům dodá lehce pikantní nádech, ale neokyselí je. Proto se výborně hodí do pokrmů z rýže, kuřete nebo k rybám. Krásně vám ovoní také polévku a přidat si ji můžete i k oblíbenému sypanému zelenému čaji.

Hřejivý kardamom

Kardamom dostanete koupit jak v tobolkách, tak mletý. Pokud si nechcete tobolky doma louskat a semínka si drtit v hmoždíři na prášek sami, kupte si kardamom už namletý. Ajurvéda zmiňuje jeho příznivý účinek na trávení, plynatost a zdůrazňuje jeho afrodiziakální a zahřívací schopnosti.

Díky své kořenité chuti a pikantní vůni se perfektně hodí do všech sladkých pokrmů. Zkuste přidat špetku kardamomu třeba do třešňové bublaniny, krupičné kaše nebo do perníku. V arabském světě je zvykem přidávat kardamom i do kávy, které dodá neobyčejnou chuť. Vyzkoušejte ho také do černého čaje s mlékem a medem.

Rozšiřte svou sbírku koření a pořiďte si praktický otočný stojan s kořenkami, kam vše pohodlně poskládáte:

 

Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup