Na ostří nože

Bez kuchyňského nože si v kuchyni ani neškrtnete. I kdybyste měli všechno ostatní oželet, nože mít ve výbavě prostě musíte. Ale vlastníte opravdu kvalitní nože? A umíte se o ně starat? Není to tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá.

Jaké nože by vám v kuchyni neměly chybět

I když se v reklamách výrobci předbíhají v tvrzeních, kolik tuctů různých nožů doma potřebujete, bohatě si vystačíte se základními typy:

- univerzální nůž využijete v kuchyni nejčastěji. Poznáte ho podle menší rovné čepele a tenčího ostří

- zeleninu oloupete a okrájíte nejlépe s krátkým nožíkem, jehož ostří nepřesáhne 10 cm, a padne vám proto skvěle do ruky

- abyste se chleba nepižlali půl hodiny, pořiďte si na něj dlouhý nůž na pečivo s vroubkovaným ostřím

- porcovací nůž se honosí širokou a dlouhou neohebnou čepelí a skvěle se hodí ke krájení všech druhů masa

- milovníkům sýra by doma neměl chybět speciálně tvarovaný nůž na sýry s vroubkovaným ostřím a čepelí s otvory, díky kterým se sýry na nůž nelepí

Keramiku nebo nerez?

Tradicionalisté přísahají na klasické nerezové čepele, zastánci pokroku se ohánějí keramickými noži. Ve skutečnosti je to ovšem úplně jedno. Pořiďte si nože z takového materiálu, který vám bude vyhovovat svými vlastnostmi.

Čepel z nerezové oceli je tvrdá a snadno ji nabrousíte. Výborně s ní nakrájíte vlastně cokoliv. Prvotřídní nože z kvalitní oceli poznáte podle tmavší barvy a absolutní pevnosti.

Keramické ostří vyrobené z oxidu zirkonu nemusíte brousit a snadno jej vyčistíte, protože se na něj potraviny nelepí. Je ovšem křehčí, tudíž s ním raději nekrájejte zmrzlé potraviny. Ostří nebo špička se snadno vylomí.

Co rozhodně nedělat

Ani bílý žralok nemá ročně na svědomí tolik poraněných prstů jako tupé nože. Abyste je neztupili, dodržujte následující zásady:

  • potraviny krájejte zásadně na dřevěném nebo plastovém prkénku. Krájení na skle nebo porcelánů ničí ostří
  • nože umývejte po jednom a ihned po umytí je osušte a uložte do dřevěného bloku
  • nože nenechávejte ležet ve dřezu, neskladujte na hromadě v šuplíku a neumývejte v myčce
  • byste nepřišli k úrazu, pravidelně nože bruste. Pořádný brousek byste měli mít vždy nachystaný k ruce v šuplíku

Pořiďte si celou praktickou sadu ostrých kuchyňských pomocníků:

A nezapomeňte je uložit, jak se sluší a patří:

Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup